eur:
388.7
usd:
361.8
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Merkel a csúcson

A berlini képviselőházban a menekültjog módosítására vonatkozó törvény előterjesztése során a kancellár földrészünk történelmi próbatételének nevezte a jelenlegi menekültáradatot és hangsúlyozta, hogy az idevonatkozó német törvény megváltoztatása csupán egy lépést jelent a válság rendezése felé.

Angela Merkel az Európai Unió ma kezdődő rendkívüli csúcsértekezletére utalva rámutatott arra, hogy a kérdést csakis uniós szinten, a tagállamok tartós összefogásával lehet megoldani. A berlini törvényhozás vitájával egy időben Bajorország miniszterelnöke Münchenben bejelentette, hogy a vezetése alatt álló tartomány számára betelt a pohár és ezen túl minden felelősség Angela Merkel kormányára hárul.

A berlini törvényhozás előtt mondott beszédét követően a kancellár elindult Brüsszelbe, hogy az Európai Unió csúcstalálkozóján támogatást szerezzen a menekültkérdésben elfoglalt álláspontjához.

Angela Merkel a menekültjog szigorítására vonatkozó törvény előterjesztése során megismételte, hogy a polgárháború, az üldöztetés vagy az elnyomás elől menekülő emberek közül korlátozás nélkül mindenkit megillet a menedékjog és a védelem. A németországi maradásra valós eséllyel rendelkező menedékkérők előtt meg kell nyitni a beilleszkedés lehetőségét, azokat viszont, akik úgymond biztonságos területekről érkeznek, távozásra szólítják fel.

A menedékjog módosítása Albániát, Koszovót és Montenegrót biztonságos térségnek nyilvánítja, egyben pedig intézkedik a komoly eséllyel rendelkezők kérelmének gyors intézéséről.

A kancellár a menekülttörvény megváltoztatásával azonban már aligha tudja megnyugtatni a kedélyeket, amelyeket egyre jobban felkorbácsol az a tény, hogy német földre naponta migránsok ezrei érkeznek. A feszült hangulatra jól rávilágított az a kereszténypárti fórum, amelyet egy szászországi helységben tegnap este rendeztek Angela Merkel részvételével.

Sokan a határok azonnali lezárását követelték, illetve a szünet nélkül érkezők befogadásának számszerű korlátozása mellett kardoskodtak, mások szerint a kancellár váltig hangoztatja, hogy sikerülni fog a menekültválság megoldása, de a lakosság ebből semmit sem tapasztal.

Angela Merkel válaszában úgy vélte, a határok lezárása nem valósítható meg és nem is járna eredménnyel, kivezető utat csakis az európai partnerekkel való együttműködés jelenthet. Hogy erre mekkora esély van az elkövetkező két nap során Brüsszelben, erre jól utalt a menedékjog módosítását célzó törvény mai vitája során a kereszténypártok Európa-politikai bizottságának elnöke, Günter Kirchbaum, aki példaként Robert Fico szlovák kormányfőt említette, mint a kvóták ellenzőjét, aki még olyan szemforgató kijelentéstől sem riadt vissza, hogy Pozsony készen áll a keresztény migránsok befogadására, holott ő is jól tudja, milyen vallási térségből érkeznek a menekülök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×