eur:
388.68
usd:
361.63
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mi ma a különbség a kelet- és a nyugatnémetek között?

Negyed évszázaddal Németország újraegyesülése után sem sikerült gyökeresen kiirtani azokat az előítéleteket, amelyek az egymás iránti kapcsolatban kialakultak az ország keleti és nyugati tartományaiban élők körében. Így ma is az egykori NDK-ban egyesek fennhéjázónak tartják a nyugatnémeteket, akiknek egy része viszont úgy véli, hogy a keletnémetek ma is mindent akarnak, ami az ország nyugati felében létezik. Minderről a berlini Népesség és Fejlődés Intézete készített nagyszabású felmérést.

Németország két felének összenövése politikai értelemben megvalósult az elmúlt 25 év során, de gazdasági és mentális szempontból még sok a tennivaló. Lényegében ez az üzenete annak a tanulmánynak, amelyet most tett közé a Népesség és Fejlődés Intézete Berlinben.

Ebből kitűnik az is, hogy az élet számos területén szakadék tátong a két országrész között. Gazdasági téren alighanem a legfontosabb az, hogy a nyugatnémetek átlagosan 800 euróval többet keresnek havonta, mint az egykori NDK lakói.

Ami a foglalkoztatottságot illeti, szintén előnyben vannak a nyugatnémetek, ugyanis a munkanélküliség aránya még ma is közel 3 százalékkal magasabb a keleti tartományokban. Így nem véletlen, hogy az életszínvonal is alacsonyabb a volt NDK-ban, mint a nyugati tartományokban.

A felmérés fényt derít a szokásbeli különbségekre is. A keletnémetek általában borúlátóbbak nyugati honfitársaiknál,
alacsonyabb arányban vesznek részt a választásokon, jórészük nem tartozik egyetlen felekezethez sem, inkább Skodával, vagy a Távol-Keleten gyártott autóval közlekedik és továbbra is fennhéjázónak tekinti a nyugati tartományok lakóit.

Mindez arra vall, hogy az egyesülés kancellárja, a jelenleg megrendült egészséggel küzdő Helmut Kohl, alaposan tévedett, amikor 1990-ben úgy vélte, hogy néhány év alatt teljesen összeforr az ország keleti és nyugati fele. Időközben általánossá vált az a vélemény, hogy még jó pár esztendőt is eltart, ameddig valóban egységes Németországról lehet szó.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×