eur:
388.83
usd:
361.46
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Nem kétséges Juncker sikere?

Európai Uniós körökben eldöntött tényként kezelik, hogy Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő lesz az új Európai Bizottság következő főnöke. Ezzel elszigetelődhet David Cameron brit miniszterelnök, aki élesen ellenezte jelölését. Juncker még egy csípős megjegyzést is megengedett magának a brit kormányfőre utalva.

A közelgő EU-csúcs előtt Jean-Claude Juncker annyira biztos abban, hogy ő lesz a Brüsszeli Bizottság következő vezetője, hogy finoman megszurkálta legfőbb bírálóját, David Cameron brit miniszterelnököt.

Juncker azt mondta "ha győz a józan ész", akkor őt jelölik a testület élére. "Még nem neveztek ki bizottsági elnöknek, de ha felülkerekedik a józan ész, akkor ez a hétvégén megtörténik.

"Úgy tűnik a józan ész nagyon egyenlőtlenül oszlik el, ezért még várni kell." Itt arra utalt, hogy a legtöbb uniós tagállam elfogadná Junkcert a brüsszeli bürokrácia élén, míg a britek nem. A halkabb szavú ellenzők közé sorolják Svédországot, Hollandiát és Magyarországot.

Londonban azért nem szeretik Junckert, mert túlságosan "föderalistának" tartják, aki akadályozná a britek radikális reformprogramját - többek között azokat az elképzeléseket, hogy valamilyen módon korlátozzák az Unión belüli szabad munkavállalás jogát.

Cameron közölte, hogy a szokásokat felrúgva megszavaztatja a többi vezetőt Juncker jelöléséről. Az Economist magazin szerint azonban egyedül maradhat az Európai Parlament legerősebb frakciója, a Néppárt által javasolt Junkcer támogatóival szemben.

Cameron megalázó vereségével azonban öngólt rúghatnak azok, aki a Nagy-Britanniában uralkodó Európa-ellenesség dacára az Unión belül szeretnék tartani a szigetországot. A brit kormányfő ugyanis azt ígérte otthon, hogy újratárgyalja országa viszonyát az EU-val. Ha befolyását veszti, akkor viszont a csalódott választók a radikálisabb és a kilépést forszírozó Brit Függetlenségi Párt, a UKIP felé fordulhatnak.

A brit kormány megpróbálta meghátrálásra késztetni európai partnereit azzal, hogy kilátásba helyezte: megtorpedózza Albánia EU-tagságát, ha nem korlátozzák az új tagállamok polgárainak szabad mozgását.

Cameron azt mondta: a szegényebb országokkal szemben egészen addig érvényben maradhatna ez a diszkrimináció, amíg azok el nem érték a gazdasági fejlettség egy bizonyos fokát.

Nagy-Britannia korábban az EU-bővítés egyik leglelkesebb hívének számított. Most azonban épp London követeli, hogy a régebbi tagállamok ne csak hét évig, hanem akár jóval hosszabb időre akadályozhassák az új tagállamok dolgozóinak bevándorlását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Eljöhetett a fordulat a boltokban

Eljöhetett a fordulat a boltokban

Márciusban nagyot ugrott a kiskereskedelmi forgalom, ami akár azt is jelentheti, hogy a reálbérek emelkedése nyomán megindul a lakossági fogyasztás. Ezt azonban kellő óvatossággal kell kezelni, mert az elmúlt hónapokban is láttuk már pozitív előjelű változást - például decemberben jelentőset - de ezt kijózanodás követte. A trend azonban most már egyértelműen pozitív.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×