eur:
386.57
usd:
358.33
bux:
0
2024. május 14. kedd Bonifác

Hasznos lehet a francia vállalatoknak a kínai államfő párizsi látogatása

Komoly gazdasági hozadékkal jár Franciaország számára Hszi Csin-ping kínai államfő háromnapos látogatása, több francia vállalat ugyanis milliárdos nagyságrendű szerződések megkötésére számíthat.

Hszi Csin-ping látogatásának apropóját az adta, hogy idén ünneplik az ötvenedik évfordulóját annak, hogy Franciaország diplomáciai kapcsolatot létesített a kommunista Kínával. A két ország vezetői erre az alkalomra időzítették annak a megállapodásnak a hivatalos aláírását, mely szerint az állami tulajdonú kínai Dongfeng autógyártó 800 millió eurós befektetéssel 14 százalékos tulajdonrészt szerez a Peugeot-Citroen cégben.

A francia gazdasági elemzők ezt az eseményt történelminek nevezik, ez az első óriásbefektetés ugyanis, amit kínai vállalat Franciaországban valaha is eszközölt.

Egy másik fontos gazdasági megállapodás a tervek szerint az Airbus egyik leányvállalata által gyártott EC-175 típusú, polgári célokat szolgáló helikopterekre vonatkozik. A hét tonnás, közös francia-kínai fejlesztésű gépből a kínaiak tíz év alatt nem kevesebb, mint ezer példányt kívánnak megvásárolni. A tervek szerint a termelés az Airbus dél-franciaországi Marignane-ban működő gyárában kezdődik, a gépek összeszerelését pedig a kínai Harbin városban felépült üzemben végeznék el.

Az Airbus igazgatója a fentiek mellett arra számít, hogy a kínai vezetés rábólint egy a China Eastern légitársasággal kötött szerződésükre, amely hetven darab A320neo típusú utasszállító eladásáról szól, emellett pedig zöld jelzést ad annak a huszonhét darab A330-as gép legyártására, amelyről már korábban megállapodás született. Ez utóbbi szeződést Peking tavaly felfüggesztette, tiltakozásul amiatt, hogy az Európai Bizottság külön illetéket akart kivetni a külföldi légiársaságok gépei által kibocsátott széndioxidra.

A hulladékgazdálkodásra szakosodott Suez Environnement mindeközben bejelentette, hogy kínai cégekkel közösen újrahasznosítási vállalatot alapít a távol-keleti országban, az Areva atomenergetikai társaság vezetői pedig meggyőző offenzívát folytatnak, hogy nukleáris hulladékok kezelésére szakosodott üzemet építhessenek Kínában.

Gazdasági elemzők arra emlékeztetnek, hogy Franciaország külkereskedelmi deficitjének 40 százaléka a Kínából származó importhoz köthető, szerintük a mostani megállapodások ezt az egyensúlytalanságot hivatottak némiképp helyreállítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint elfogyott a levegő Szergej Sojgu körül, az új miniszter személye pedig azt jelzi, hogy Oroszország hosszú háborúra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×