eur:
389.65
usd:
363.34
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Miért nem kap emléktáblát a magyar származású író?

A gazdasági válság miatt hozott brit szükségintézkedések érintik az elhunyt híres személyiségek lakóhelyére elhelyezett emléktáblákat is. Londonban ezt központilag intézi egy bizottság, amelynek a költségkeretét most olyan mértékben csökkentették, hogy egy időre működése felfüggesztését tervezi. Az emléktáblára érdemesültek listáján szerepel Anglia első sztriptíztáncosnője, míg a magyar származású világhírű író, Arthur Koestler házának megjelölésére beadott kérelmet a bizottság elutasította.

Londonban 1867 óta helyeznek el táblákat a hírességek szülőházán vagy lakóhelyén, és ez minden esetben bizottsági döntés alapján történik. A városszépészet felelősei már a múlt század eleje óta elhatározták, hogy csak egyféle tábla elfogadott. Ez időt álló és öntisztító Wedgewood-kerámiából készül, kerek, világoskék színű, s nincs rajta más, mint fehér betűkkel néhány sor, névvel, dátumokkal és a megnevezett személy munkásságának leírásával.

Az első emléktáblát a költő Lord Byron lakóhelyének falára tették fel, az Oxford Street közelében, s a közelmúltban kapott hasonlót a Csornán 1854-ben született, de Magyarországról már ifjan elszármazott Gestetner Dávid, a stenciles sokszorosító feltalálója, aki Angliában lett e találmányából multimilliomos.

Londonban 870 kék emléktábla van, jelöli egy azt a villát is a Portobello Roadnál, ahol valaha Kossuth Lajos szállt meg, s van tábla az Angliában élt híres portréfestő, László Fülöp hajdani házán, a brit állampolgárként Nobel-díjjal jutalmazott Gábor Dénes, a filmproducer Sir Korda Sándor és a kontaktlencsét tökéletesítő Dallos József egykori munkahelyén.

Némi huzavona után feltettek emléktáblát arra az épületre is a Kensington negyedben, ahol Bartók Béla vendégeskedett, amikor hangversenyei voltak Londonban, de ugyanez a kerület hiába próbálta meggyőzni a bizottságot arról, hogy táblát érdemel a világhírű író, Arthur Koestler hajdani lakóhelye. Az elutasítás oka az volt, hogy a bizottság megítélése szerint Koestler nem volt eléggé erkölcsös ember.

Ez igen különös indoklás, hiszen van emléktáblája Londonban Jimi Hendrix gitárosnak és az előjegyzési listán szerepel Phylls Dixie, aki 1940-ben első volt a háború alatt, főleg a katonák szórakoztatására nyílt sztriptízszínház vetkőző lányai közül. Az ő táblájának elhelyezésével azonban még sokáig várni kell, mert nem futja rá a megnyirbált költségkeretből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×