eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Magyarázkodhatnak az izraeli nagykövetek

Egyszerre öt ország rendelte be az ottani izraeli nagykövetet, hogy magyarázza meg, miért akarnak további telepeket építeni a megszállt palesztin területeken. Az építési terv reakció arra, hogy az ENSZ-ben nagy többséggel megszavazták a palesztinok megfigyelői státuszát.

A legutóbbi gázai konfliktust lezáró tűzszünetet a gázai palesztinok győzelemként ünnepelték, majd nem sokkal később az ENSZ tagállamainak nagy többsége megszavazta, hogy a Palesztin Hatóság kapjon nem tagállami, megfigyelői státuszt.

A PR-háborút elveszítő Izrael erre reagálva közölte: további háromezer otthont épít a vitatott hovatartozású Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a palesztinok saját fővárosuknak akarnak.

Ezt követően öt nyugati ország meghallgatásra berendelte az izraeli nagykövetet - még a britek is, akik nem szavazták meg a palesztin ENSZ-tagság felminősítését.

A New York Times szerint Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Svédország és Dánia lépése azt jelzi, hogy egyre nagyobb a türelmetlenség a zsidó telepek további építése miatt. A lap szerint "szokatlanul éles" diplomáciai lépés, hogy egyszerre öt nagykövetet rendeltek be fogadó államaik. A brit sajtó pedig arról cikkezett, hogy London akár haza is hívhatja tel-avivi nagykövetét.

A Jordán folyó nyugati partján tervezett, úgynevezett E1-projektet heves nemzetközi ellenkezés kíséri. Ha megépülne, akkor gyakorlatilag elszakítaná egymástól Ciszjordánia északi és déli részét. Ez azt jelentené, hogy nem jöhetne létre összefüggő, nagyobb területen az önálló palesztin állam. Gáza már így is Ciszjordániától különálló terület. Az ENSZ-főtitkár szóvivője szerint ezzel "szinte bizonyosan halálos sebet kapna a kétállami megoldás".

Egyes elemzők szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök a közelgő választások miatt, belpolitikai megfontolásokból jelentette be a tervet, amire viszont a világ nagy része felhördült. Samuel Sandler professzor, a Bar-Ilan Egyetemnek a békét kötő izraeli és egyiptomi vezetők nevét viselő Statégiai Kutatások Begin-Szadat Központja tanára szerint a kormányfő hibát követ el. "A tőle jobbra állókkal akart versenyezni, de nem számított ilyen nemzetközi reakcióra" - mondta. Más izraeli politológusok szerint az izraeli vezetés elvesztette kapcsolatát a külvilággal, főleg a palesztin kérdésben.

Netanjahu hajthatatlan, és azt mondja: a telepépítés stratégiai érdek. A héten azonban még az általában megértőbb Németországtól is kemény bírálatot kaphat, amikor meglátogatja a német kancellárt. Merkel már korábban is értésre adta, mennyire ellenzi a telepek bővítését.

A palesztinok ENSZ megfigyelői státusa ellen csak négy jelentősebb állam, Izrael, az Egyesült Államok, Kanada és Csehország szavazott, Panama, a Marshall-szigetek, Mikronézia, Nauru és Palau mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×