eur:
389.65
usd:
363.34
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mire kell figyelnie Obamának?

Folyik a csata az 50 millió spanyolajkú amerikai választóért, mert kampánystratégák szerint döntő szavuk lehet a novemberi elnökválasztásokon. A demokrata és a republikánus párt is befolyásos latin-amerikai származású politikusokat vonultatott fel az idén. Vajon tömbként, vagy egyéni érdekeik alapján viselkednek majd a latinók?

2008-ban a latino származású amerikai állampolgárok 70 százaléka támogatta Barack Obamát. A latin-amerikaiak eddig hagyományosan demokrata voksolók voltak, de mindez változhat. Van köztük olyan, aki radikálisan más nézeteket vall, mint a demokraták.

A republikánusok jelöltállító konvencióján lelkesítő beszédet mondott Marco Rubio, akit néhányan már jövőbeli pártvezérként említenek - a hagyományosan hazafi és főleg fehér vezetőkből álló republikánus párt vezéreként. Rubio felemelkedése több szempontból is különleges.

A floridai politikába 29 évesen robbant be. Most 41 éves, és mindössze két éve szenátor. És ami még érdekesebb, a kubai származású politikus a radikális Teadélutános mozgalom kedvence, mivel az állami kiadások és kompetenciák drasztikus lefaragásáért kampányol.

Úgy tűnik tehát, hogy a republikánusok betörtek a hagyományosan demokrata területre és szavazókat tudnak elvenni tőlük. Abban mindenképpen közös hangot tudnak találni a latinókkal, hogy a konzervatív, családi értékeket hirdetik és a meleg házasságok ellenzésével jó pontokat tudnak szerezni a katolikus vallásúak körében.

Obama pártja közben a texasi San Antonio város polgármesterét, Julián Castrót tolta előtérbe, aki mindössze 37 éves és akinek karrierjét az elnökéhez hasonlítják. Obamához hasonlóan most ő mondta a vitaindító beszédet a kongresszuson. Érdekes módon Castro azt mondja: rosszabbul beszéli a spanyolt, mint az angolt. Obama volt emellett az, aki kinevezte az első latinó származású legfelsőbb bírót, Sonia Sotomayor személyében, és lépéseket tett azért, hogy több millió, gyerekként Amerikába hozott fiatal illegális bevándorló az országban maradhasson.

A bevándorlás kérdésében a demokraták könnyebben a pártjukra állítják a latinókat, mivel konzervatív ellenfeleik - még akkor is, ha ez gazdasági érdekeket sért - keményen fellépnének az illegálisan érkezettek ellen - jegyzi meg az Observer című brit lap.

Az újság említ egy olyan elemzést, amely szerint Amerikában közel 10 millió olyan "vegyes" háztartás van, ahol legalább egy illegális bevándorló él. Az ilyen szavazók nem vevők a republikánus retorikára.

Ami bizonyos: a pártoknak nagyon oda kell figyelniük erre a szavazócsoportra, amelyből 2008-ban 25 százalékkal többen szavaztak, mint négy évvel korábban. Ráadásul a 18 év alatti amerikaiak egynegyede immár latin-amerikai származású, tehát befolyásuk néhány év múlva még nagyobb lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×