eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyengül az orosz ellenzék

Polgári engedetlenségi mozgalmat akarnak indítani Vlagyimir Putyin megválasztott orosz elnökkel szemben az ellenzékiek. A hétvégi moszkvai tüntetésen azonban jóval kevesebben vettek részt, mint azt remélték.

Reformot, független bíróságokat, a cenzúra eltörlését követelik az orosz ellenzékiek, de kisebb támogatással, mint korábban. Bár a decemberi parlamenti választások után több ezren a -20 Celsius-fokos hidegben is hétről hétre az orosz városok utcáin tüntettek, úgy tűnik, kezd kifogyni a lendület és már kevesebben tiltakoznak Vlagyimir Putyin ellen.

A hétvégén mindössze 15-20 ezren vonultak fel Moszvka központjában, a Novij Arbat úton, de az ellenzékiek ennek ellenére folyamatos kampánnyal akarják emlékeztetni a miniszterelnökből ismét elnökké előlépő Putyint, hogy szerintük nem demokratikus módon jutott hatalomra.

A választás "különleges hadművelet volt, amivel egy gengszert visszajuttattak a Kremlbe" - mondta a politikai pályára lépett Garry Kaszparov sakkvilágbajnok a hétvégi felvonuláson. "Most az lenne a legrosszabb, ha demoralizáltakká válnánk, ha elhinnénk, hogy legyőztek bennünket" - mondta.

Elemzők szerint azonban éppen ez történik: az ellenzéki erők között nincs egyetértés és nincs konkrét vezetőjük sem. Februárban még 100 ezren vonultak az utcákra a mostani 15-20 ezerrel szemben.

"Az ember nem tüntethet folyamatosan. Hat hónapon át tiltakozzunk a választási csalások miatt?" - tette fel a kérdést Kszenyija Szobcsak, az "orosz Paris Hilton", a celebből ellenzéki aktivistává vált televíziós műsorvezető. Szobcsak apja annak idején Putyin mentora volt és sokak szerint a megválasztott elnök Kszenyija keresztapja.

Az ellenzékiek közül sokan úgy érzik, hogy új taktikára van szükség. Ilja Ponomarov, baloldali parlamenti képviselő azt mondta, hogy "a kormány rémálmává kell válni, és tömeges tiltakozásokat kell kirobbantani Putyin májusi beiktatása előtt" - mindezzel ellentmondva Szobcsaknak. A következő hónapokban az eddig "tiszta választásokat" követelő tiltakozómozgalom a régiók, vagy akár a városok szintjén folytatódhat, ahol az ellenzékieknek nagyobb esélyük lehet a változás kikényszerítésére.

Putyin már jelezte, hogy a kormányzókat ismét választhatóvá teheti - ami azt jelenti, hogy akár vele szembehelyezkedő választott politikusok is megjelenhetnek - a kérdés csak az, hogy mikor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×