eur:
388.58
usd:
360.99
bux:
68559.7
2024. május 7. kedd Gizella

Floridában megkezdődött a republikánus előválasztás

Florida államban ma tartják az amerikai republikánus elnökjelöltségre pályázó politikusok közötti előválasztást, és várhatóan kétmillió szavazó dönt majd arról, kit akar Barack Obama kihívójaként látni. Érdekes módon a kampányban szitokszóvá vált Európa.

Még néhány hónap, mire kiderül, ki száll szembe novemberben Barack Obamával, de a republikánusok mostani, floridai előválasztása nagyon fontos lehet elnökjelöltjük kiválasztásában. Ezt támasztja alá az a késhegyre menő csata, ami a vezető aspiránsok, Newt Gingrich és Mitt Romney között folyik.

Médiaelemzők szerint a riválisától jobboldalra álló Gingrichet az utóbbi idők legdrágább és legkoncentráltabb negatív kampányával próbálják hátráltatni. A reklámcégek számítása szerint Mitt Romney tábora 9 millió dollárt költött ilyen reklámokra, több mint kétszer annyit, mint ellenfele. "Gingrich több kézigránátot kap el, mint dob, egy előválasztás során ez különleges" - jegyezte meg egy elemző.

Maga a politikus "szőnyegbombázásra" panaszkodott, két másik aspiráns, Ron Paul és Rick Santorum pedig fel is hagyott a floridai kampánnyal, és más államokra összpontosít. Felmérések szerint Romney és az őt támogató szervezetek kampánya azt eredményezte, hogy reklámjait minden republikánus szavazó legalább háromszor látta. Emiatt nehéz elképzelni, hogy kedden ne ő nyerjen, és kapjon nagy lendületet a további előválasztásokra.

Érdekesség, hogy a republikánusok kampányában szitokszóvá vált Európa. Az amerikai jobboldal szerint Európa magas adói és szociális kiadásai miatt jutott adósságválságba, és sok szavazó attól fél, hogy Görögország, Portugália, Spanyolország és mások gondjai lehúzhatják a talpra álló amerikai gazdaságot is - jegyzi meg a BBC.

Gingrich a legtöbb vitriolt egyelőre Barack Obamára önti, amikor "európai szocialistának" nevezi. "Én viszont a Függetlenségi Nyilatkozat és az Alkotmány híve vagyok" - mondta Floridában. Ebben a légkörben Romney is használta az elnökre a jelzőt.

Nem minden republikánus ért egyet: "Szerintem Obama nem szocialista, de az európai szociáldemokratákhoz hasonlít. Nagy, központosított jóléti államot akar erős minisztériumokkal, nagy, államilag támogatott, de nem állami cégekkel és olyan adókkal, amelyek ezt fenntartják" - mondta Iain Murray, a Competitive Enterprise nevű jobboldali washingtoni elemző intézet tagja.

Az amerikaiak azonban soha nem részesültek olyan "bölcsőtől a sírig" tartó gondoskodásban, mint amelyet sok európai jobboldali kormány garantál például az ingyenes egészségügyi ellátással, és ha úgy látják, hogy ez Európa egyik fő baja, akkor gyanakodni fognak a jóléti programokat pártoló jelöltekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×