eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Brüsszel is olajembargóval fenyegeti Iránt

Az Európai Unió megtiltja az iráni kőolaj importját, ha Teherán nem működik együtt vitatott atomprogramja ügyében a nemzetközi közösséggel. A korábban bejelentett amerikai szankciók már jelentős mértékben meggyengítették az iráni pénzt, és sokan megrohamozták a pénzváltókat.

Az iráni jegybankot és olajszektort hónapok múlva büntető amerikai lépések előtt, január végén jöhetnek a kemény európai szankciók Irán ellen - az EU-külügyminiszterek ugyanis elviekben megállapodtak arról, hogy megtiltják az iráni kőolaj importját, amivel tovább fokozzák a nyomást a teheráni kormányra.

Irán továbbra is azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál, de az amerikaiak és az izraeliek mellett az európaiakat sem tudta erről meggyőzni, sőt néhány hónapja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is gyakorlatilag titkos nukleáris fegyverprogram folytatásával vádolta meg az irániakat. A külföldi nyomásgyakorlás célja, hogy Irán felhagyjon az urándúsítással, amivel katonai célokra alkalmas hasadóanyaghoz juthat.

Teherán egy ideje a világ egyik legfontosabb olajszállítási útvonala, a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetőzik, de most úgy tűnik, hogy saját kőolajbevételeitől próbálják megfosztani. Nyugati diplomaták szerint a szoros blokkolása katasztrofális lenne a jelentős részben olajexportra támaszkodó iráni gazdaság számára. Az amerikai haditengerészet pedig hozzátette: biztosítja, hogy nyitva maradjanak a hajózási útvonalak.

Barack Obama amerikai elnöknek az iráni központi bank elleni - egyelőre még nem alkalmazott - szankciói a hét elején, több mint 10 százalékkal lerontották az iráni valuta értékét, az olajvásárlási tilalom pedig újabb súlyos csapás lehet az ingatag iráni gazdaságnak. Az iráni pénz szerdára valamennyire visszaerősödött, de elemzők megjegyzik: az iráni gazdaság nagyon legyengült a 2006 óta bevezetett első ENSZ-szankciók óta.

EU-diplomaták azt mondták: az elvi egyezség már megvan, a részletekről alkudoznak, és a büntetőintézkedéseket január 30-án szentesíthetik.

Kína után az Európai Unió az iráni kőolaj legnagyobb vásárlója - napi 450 ezer hordó nyersanyagot importál, ami az iráni kitermelés egy hatodát teszi ki. Irán azt mondta: nem fél a fenyegetéstől, "mert tud magának új vásárlókat szerezni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útjára indult a maga korának egyik legmonumentálisabb hajója, de célt már nem érhetett, mert elsüllyedt, legénysége és utasai közül pedig számosan odavesztek. Nem, most nem a Titanicról lesz szó, hanem egy csaknem 300 évvel korábban épült hajóról, a Vasáról, melyet kora egyik legnagyobb hadihajónának szánt II. Gusztáv Adolf, az 1600-as évek elején uralkodó svéd király. Ahogy a Titanicnál, a nagyravágyás a Vasa esetén is katasztrófához vezetett, a hajó mindösszesen 1300 métert tett meg Stockholm partjainál. Ami azonban akkor tragédia volt, a mai nemzedékeknek történelmi szerencse, a hajó ugyanis majdnem teljes épségében megmaradt, több mint 60 éve felhozták hullámsírjából, ma pedig megcsodálható a Stockholmban külön erre a célra épített Vasa Múzeumban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×