eur:
388.57
usd:
361.8
bux:
69027.54
2024. május 9. csütörtök Gergely

Szokatlan helyre tört be a kapitalizmus

Szokatlan helyre tört be a kapitalizmus - a New York-i "Szálljuk meg a Wall Streetet" mozgalom központjába, ahol szuvenírárusok próbálnak meg hasznot húzni. Közben egy amerikai kormányfelmérés szerint 28 év alatt közel triplájára ugrott meg a leggazdagabb egy százalék jövedelme.

Míg a sátorozók a profitéhes bankárok ellen tiltakoznak, addig megjelentek körülöttük a profitéhes emléktárgyárusok.

A kapitalizmus betört a manhattani Zucotti parkba, ahol hetek óta táboroznak a magukat a társadalom 99 százalékát képviselőnek mondó tiltakozók.

A park minden sarkán élelmes vállalkozók árulják a mozgalmat idéző pólókat, karkötőket és jelvényeket. Az eBayen kemény 35 dollárért lehet Foglaljuk el a Wall Streetet témájú iPhone tokot venni. A Reuters ötezer különböző árucikket számolt össze az online aukciós oldalon.

Michael Wright pólóárus olyan forgalmat bonyolít, hogy már nem minden méretben tud árut kínálni. Az alaposan felkészült és hitelkártyát is elfogadó vállalkozót a tiltakozók egy része kérdőre vonta, de ő erre azt felelte: próbálja nem személyes támadásként felfogni a bírálatokat. "Ez a mozgalmunk megcsúfolása" - mondta Nicole Capobianco, aki szeptember 17-e óta táborozik a parkban.

Haywood Carey szóvivő elismerte, hogy felszólították az árusokat: álljanak odébb, mivel azonban nem birtokolják a "Foglaljuk el a Wall Streetet" szlogent, erre nincs jogalapjuk. Egy házaspár éppen erre tett kísérletet: szeretnék megszerezni és levédeni a mozgalom jelmondatát.

Közben a Kongresszusi Költségvetési Iroda statisztikája tovább tüzelheti a tüntetők haragját: eszerint 1979 és 2007 között - azaz 28 év alatt - az amerikai társadalom leggazdagabb 1 százalékának jövedelme 275 százalékkal nőtt, míg legszegényebb egyötöd jövedelme csak 18 százalékkal.

A leggazdagabb réteg az őket követő, szintén jómódú csoporthoz képest is ötször gazdagabbá vált. A kongresszusi iroda szerint nem világos, miért következett be mindez, az egyik magyarázat a technikai fejlődés, a másik a celebkultúra lehet.

Amerikában eddig nem volt szégyen gazdagnak lenni, de egyre többen érzik úgy, hogy gyerekeiknek kevés esélyük van "az amerikai álom" megvalósítására, mert a kormányzat inkább a gazdagoknak kedvez - jegyezte meg az ABC tévé kommentátora.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×