eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

H1N1: "Az egészségügyi hatóságok a hülyeségig fokozták az elővigyázatosságot"

Több tízmillió adag oltástól igyekszik szabadulni Franciaország, azt követően, hogy kiderült: az elmúlt hónapokban meglehetősen intenzívvé vált hatósági unszolás ellenére a lakosságnak alig nyolc százaléka, mintegy 5 millió ember oltatta be magát a H1N1 vírus elleni vakcinával. Ez a tendencia várhatóan a továbbiakban sem változik meg, a szakemberek szerint ugyanis bár február-márciusban megugorhat a megbetegedések száma, a járvány alapvetően visszaszorulóban van.

A francia kormány a járvány kitörésekor összesen 94 millió adag oltóanyagot rendelt meg a nagy gyógyszergyártóktól, közel 900 millió euróért, mai árfolyamon mintegy 24,5 milliárd forintért, azzal számolva, hogy így minden állampolgárt kétszer lehet majd beoltani. Az oltási kampány azonban elképesztően rosszul sikerült, a járványról, valamint a vakcina mellékhatásairól megjelent ellentmondásos információk a francia lakosság nagy részét rendkívül gyanakvóvá tették. A kudarcot tovább erősítette, hogy időközben az Egészségügyi Világszervezet fölöslegesnek minősítette a kétszeri beoltást.

A várható veszteségek lefaragására a francia hatóságok most valóságos versenyfutásba kezdtek az idővel, az oltóanyag ugyanis a vírus várható mutációi miatt egy év múlva már valószínűleg használhatatlan lesz, és a meglévő készletekből máris eladtak 2,3 millió adag oltást Katarnak és Egyiptomnak, de még így is közel 87 millió egység marad felhasználatlanul.

Sajtóértesülések szerint a kormány Ukrajnával, Romániával, Bulgáriával és Mexikóval is tárgyal a fölös mennyiség eladásáról, ám a folyamat nem lesz egyszerű, mivel a konkurrenciával is meg kell küzdeniük: kiderült, ugyanis, hogy Németország, Hollandia és Svájc is túlrendelte magát, és ők is szabadulni igyekeznek a szükségtelenné váló készleteiktől.

Francia oldalon azok, akik az oltási kampányt az elejétől fogva ellenezték, most igazolva érzik magukat. A kormánypárt egyik orvos képviselője vasárnap egyenesen azt mondta, hogy az egészségügyi hatóságok a "hülyeségig" fokozták az elővigyázatosság elvét, egy neves járványkutató pedig az újtípusú vírus hatásainak eltúlzását kifogásolta. Marc Gentilini azt mondta: a járvány kitörésekor képtelenség volt normális vitát folytatni a vírus valóságos veszélyeiről, pedig időközben kiderült: az kevesebb halálesetet okozott, mint egy átlagos időszakos influenzajárvány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×