INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

Száz dolláros büntetés a kiakasztott gatyáért

Infostart

Egyre több amerikai harcol az akasztás jogáért - persze nem a halálbüntetés kiterjesztéséért, hanem azért, hogy a háza előtt száríthassa a mosott ruhát. Az Egyesült Államokban ugyanis sok lakóközösség határozottan tiltja a "csúnya látványt" okozó szárítóköteleket.

Ha a férjemnek joga van puskát tartani a házban, akkor nekem jogom van kötélen szárítani a mosott ruhát - hangoztatja Carin Froelich pennsylvaniai lakos. Õ csak egyike annak az egyre több amerikainak, aki lázadozik az ellen, hogy megtiltják neki a szabad ég alatt ruhaszárítást.

Froerichet még saját önkormányzatának egyik képviselője is felhívta, hogy lebeszélje az akasztásról - mármint a ruha akasztásról. A szomszédok pedig névtelen üzeneteket küldtek, hogy nem kíváncsiak a család alsóneműjére.

Aki már látott a külvárosi idillben játszódó amerikai filmet, vagy a Született feleségek című sorozatot, az észrevehette, hogy ezeken a szépen rendezett utcákon nem szokás kiakasztani a száradni való ruhát. Az amerikai lakosság 20 százaléka, azaz 60 millió ember otthonát igazgató lakóközösségek fele szabályzatában tiltja a kültéri ruhaszárítást - jegyzi meg az AP. Mivel azonban a tengerentúlon is egyre többet beszélnek a klímaváltozásról és az energiatakarékosságról, az "akasztók" és a "szárítók" felbátorodtak.

Ezeknek a lakosoknak még érdek-képviseleti szervezetük is van, amely szerint az emberek pénzt takaríthatnak meg és csökkenthetik az üvegházi gázok emisszióját. A Project Laundry List - Mosott Ruha Projekt Lista - szerint az amerikai áramfogyasztás hat százalékáért az eddig természetesnek tartott szárítógépek felelnek.

Florida, Utah, Maine,Vermont, Colorado és Hawaii államok törvényben korlátozták a lakószövetkezetek jogát arra, hogy tilthassák a ruhaakasztást. További öt állam törvényhozása tűzheti napirendjére, hogy megvédi-e a polgárok jogát arra, hogy a szabad ég alatt száríthassák a ruháikat.

Pennsylvaniában viszont egy férfit 100 dollárra bírságoltak, mert a közösségi szabályokat megszegve a szárítókötélre akasztotta a ruhát.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018