eur:
389.53
usd:
364.46
bux:
68219.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Wildeshausen (Low Saxon
Nyitókép: Ornitolog82/Getty Images

Minden nyolcadik madárfajt a kipusztulás veszélye fenyegeti

A fajok 49 százalékánál csökken az egyedszám a Birdlife International négyévente State of the Birsd's Life cím alatt kiadott jelentése szerint.

A fajok 73 százalékának életére gyakorol intenzív hatást az egyre nagyobb területen folytatott mezőgazdasági tevékenység – írja a The Guardian cikke. A további fő veszélyeket a fakitermelés, az invazív fajok, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás jelentik a jelentés szerint.

Világszerte a madárfajok 49 százaléka visszaszorulóban van, minden nyolcadik fajt a kihalás veszélye fenyegeti, és legalább 187 faj kihalását igazolták vagy feltételezik 1500 óta – állapította meg a jelentés. Ezek többsége szigeteken élő endemikus faj, bár egyre több madárfaj pusztul ki a nagyobb szárazföldi területeken, különösen a trópusi régiókban. Etiópiában például a gyepterületek termőfölddé alakítása miatt 2007 óta 80 százalékkal csökkent a szomáli pacsirták száma.

A madárfajok mindössze hat százaléka tudja világszerte növelni egyedszámát.

1980 óta Európában a madarak 19 százalékát, 600 millió egyedet pusztították el, jelenleg pedig a fecskét, a szalonkát és a varjakat is kihalás fenyegeti. Európában a legjelentősebb csökkenést az agrártájhoz köthető madárfajok mutatták: 57 százalékuk tűnt el a fokozott gépesítés, a vegyszerek használata és a földek termőfölddé alakítása következtében.

A madarak eltűnése nagyon rosszat jelent

"Meg kell állítanunk ezt a csökkenést, el kell indulnunk a helyreállítás útján. A mi jövőnk és a világ madarainak jövője is ezen múlik. Ha továbbra is szétziláljuk az élet szövetét, akkor a saját jövőnket is veszélybe sodorjuk" – mondta Stuart Butchart, a BirdLife International vezető kutatója.

A jelentés több kutatás összefogásából született: a madarak a Föld legjobban megfigyelt állatai közé tartoznak, és sokat árulnak el a természet állapotáról is. Jelenlétük egyben az egészséges ökoszisztémák sarokköve,

ha nincsenek jelen valahol, annak következményei lesznek.

A négy évvel ezelőtti jelentés még csak a fajok 40 százalékánál állapította meg, hogy visszaszorulóban van. A madarak egyedszámának csökkenéséhez az erdőirtások és az erdőtüzek is hozzájárulnak, de a hőhullámok és az árvizek is rontják esélyeiket. A koronavírus pedig rámutatott arra, mi történhet, ha elpusztítjuk a természetes élőhelyeket és olyan fajokkal kerülünk kapcsolatba, amelyek zoonotikus betegségekkel akár pandémiát is elindíthatnak.

A jelentést a decemberi Cop15 találkozó előtt adták ki: itt lehetőség nyílik egy, a biodiverzitás megőrzését szolgáló szabályozás kialakítására, amely mind az élőhelyeket, mind a madarakat megvédené.

A jelentés nem csak borúlátó passzusokat tartalmaz: a BirdLife szerint 1993 óta 21-32 madárfaj halt volna ki a természetvédelmi munka nélkül. A jelentés megemlíti, hogy az Atlanti-óceán északi részén egy Franciaország méretű új tengeri madárparadicsomot hoztak létre, amely a becslések szerint 5 millió madár védelmét szolgálja.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×