eur:
394.07
usd:
363.54
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Shot of a doctor using cotton swab while doing coronavirus PCR test at the hospital. Doctor laboratory assistant takes swab from nose of sick patient. Unrecognizable doctor with protective glove taking coronavirus sample from female patients nose.
Nyitókép: VioletaStoimenova/Getty Images

Szándékosan fertőztek meg önkénteseket, íme az első tapasztalatok

A brit kutatók 36 önkéntes bevonásával vizsgálták a vírus természetét.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, a Oxfordi Egyetem még 2021 tavaszán kezdett egy érdekes kísérletbe: olyan önkénteseket kerestek, akiket koronavírussal fertőzhetnek meg. Az ellenőrzött keretek között zajló kutatás azóta is tart, sőt, nemrég újabb önkénteseket kerestek a projekthez. Eközben egy másik, ugyanilyen kísérlet is indult az Imperial College London vezetésével, melynek első eredményeit most tették közzé – számolt be a Hvg.hu.

A kutatás 36 önkéntes bevonásával történt: mindannyian egészségesek, 18 és 30 év közöttiek voltak. A fertőzés után két héten át karanténban figyelték meg őket. Az önkéntesek fele kapta el a fertőzést, majd két nap múlva már jöttek a tünetek. Ez rövidebb lappangási időt jelent a jelenleg elfogadott 4-5 napos időszaknál.

A résztvevők átlagosan az ötödik napon voltak a legfertőzőbbek,

ekkor hordozták magukban a legtöbb vírust. Kilenc nappal a fertőzés után még mindig fertőzőek voltak, de volt olyan is, aki még 12 nappal később is át tudta volna adni másoknak a kórokozót – összegzi az eredményeket a Gizmodo.

Amit az olvasható, az önkéntesek mindegyike legfeljebb enyhe tüneteket tapasztalt: orrfolyást, tüsszögést, torokfájást. A tüdő egyik esetben sem károsodott, és nem alakultak ki súlyosabb szövődmények sem. Tizenhárman elvesztették a szaglásukat, közülük hárman még három hónappal később sem éreztek illatokat – igaz, ez a helyzet az idő előrehaladtával javult.

A kísérlet körül egyébként komoly vita folyt, a szakemberek végül azzal érveltek, hogy a kísérletek biztonságosan végrehajthatók: az önkénteseket a kórokozó egy tükörképével fertőzték meg, ami az ilyen kísérletekhez is alkalmas, emellett pedig a vizsgálat egész ideje alatt magasan képzett orvosok figyelték őket. Ennek köszönhetően – vélték a szakemberek – felbecsülhetetlen információkat lehet szerezni a vírus természetéről. Ez pedig jelentős mértékben segítheti a védekezést.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem látni a kiutat az ukrajnai háborúból és ez megbénítja az európai politikát

A kormányfő szerint azt kell először eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés. Orbán Viktor erről Antalyában beszélt ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×