eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

A hosszú Covid kutatása egy másik szindrómában szenvedőkön is segíthet

A krónikus fáradtság szindrómában szenvedők panaszaival sokszor az orvosok sem foglalkoztak kellő mélységben: a hosszú Coviddal kapcsolatos ismeretek fényében talán rájuk is jobban odafigyelnek majd a szakemberek.

A krónikus fáradtság szindróma, azaz a CFS leírása ismerős lehet azoknak, akik hallottak már a hosszú Covidról: az érintettek egy fertőzésszerű megbetegedést követően kezdenek el fáradékonyságot, szédülést és ködös agyműködést tapasztalni. Az állapotra a terhelés utáni rossz közérzet is nagyon jellemző: kis fizikai vagy akár szellemi megerőltetést követen is felerősödnek a tünetek. Ezek egész addig erősödhetnek, hogy a szindrómában szenvedők nem tudnak lezuhanyozni, eljutni konyhájukig, és természetesen munkájukat sem képesek ellátni többé – írja a The Guardian.

A CFS-ben szenvedők régóta ézik azt, amit most a hosszú covidosok: nem kapják meg a kellő segítséget, hiszen érzelmi és orvosi támogatást sem kapnak. Most abban reménykednek, hogy a hosszú Covid segíthet abban, hogy őket is komolyabban vegyék.

Milliárdos kutatóprogram indul

A hosszú Covid kutatása fiatal műfaj még, de az biztos, hogy ennek az állapotnak a leírása kísértetiesen hasonlít a CFS-hez.

"Minden rosszban van valami jó. Számomra az, hogy a CFS egyre nagyobb figyelmet kap, egy jó dolog a koronavírus-járvány szörnyű sötét felhője körül" – mondta Anthony Komaroff, a Harvard Medical School orvosprofesszora egy sajtótájékoztatón. Amerikában 1,15 milliárd dolláros kutatási program indult a hosszú Covid megértésére azt követően, hogy az érintettek a CFS érintettjeivel erőiket egyesítve elkezdtek lobbizni ezért Amerikában, ahol 21 csoport egyesítette erejét a Hosszú Covid Szövetség égisze alatt, mindenféle fertőzést követő szindróma kutatásának elérésére.

Hasonló szindrómák régóta léteznek

Szakértők szerint nem meglepő a hosszú Covid létezése, hiszen évtizedek óta hallhatunk fertőzéseket követően kialakuló, hasonló megbetegedésekről. 2003 tavaszán Torontóban egy SARS-kitörést követően számos egészségügyi dolgozó tapasztalt hasonló tüneteket:

ők egy évre váltak munkaképtelenné.

Gyengeség, fáradékonyság és izomfájdalmak tüneteit tapasztalták épp úgy, mint a CFS és a hosszú Covid érintettjei. Korábbi kutatási eredmények szerint tízből egy fertőző betegségen átesett embernél alakulnak ki hasonló tünetek: ez a koronavírus esetében 20 millió hosszú covidos esetet jelenthet.

"A következő öt évben valószínűleg alapvető válaszokat kapunk mind a hosszú Covid, mind a CFS problémájára. Alapvető válaszok alatt jó diagnosztikai teszteket és hatékony kezeléseket értek" – mondta Komaroff. Azt szeretné, ha a vizsgálatokba a hosszú Covidban és a CFS-ben szenvedő embereket is bevonnák.

Hosszú hónapokig tarthat

A hosszú Covidról egyelőre keveset tudunk: egy decemberben publikált, érintettek kezdeményezte tanulmány szerint a betegek kétharmada fél éven túl is tapasztal tüneteket, bár sokan nem keresik fel ezekkel orvosukat. A fáradékonyság és a légszomj mellett a ködös gondolkodás kellemző tünete az állapotnak. Ezek erősödnek, ha testmozgást végeznek az érintettek. Későbbi kutatások alapján kiderült, hogy a koronavírusos betegek egyharmada fél éven belül neuropszichiátriai betegségekkel diagnosztizálják.

Sok hosszú Covidban szenvedő kilenc hónapig is tapasztalja a tüneteket.

A CFS-ben szenvedők hosszú ideje küzdenek azzal, hogy állapotukat pszichés eredetű betegségként bélyegzik meg: 2011-ben egy a Lancetben közötl tanulmány is erre utalt, mivel megállapítása szerint a betegek jól reagáltak mind a viselkedésterápiára, mind a testedzésre, ami a pszichés eredetre utal. Az érintettek támadják a kutatást, mivel az általános tapasztalat szerint az edzés épp hogy ront az érintettek állapotán. 2017 aztán az amerikai járványügyi hivatal, a CDC is törölte ajánlásiból ezeket a terápiákat. A CFS-ben érintettek azt remélik, most a hosszú covid kapcsán elvégzett kutatásuk végleg bebizonyítják igazukat a betegséggel kapcsolatban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×