eur:
389.73
usd:
366.11
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric
Nyitókép: Pixabay

Szex a járvány idején: a nemi betegségek szűrése hátrányt szenved

A megszámlálhatatlan mennyiségben elvégzett PCR-teszt mellett a szexuális úton terjedő betegségek szűrésére egyszerűen nem jutott megfelelő mennyiségű energia az Egyesült Államokban: enélkül is évek óta emelkedett az esetek száma, így még rosszabbak a kilátások.

A tripper- és chlamydiaszűrések száma zuhanórepülésbe került az elmúlt egy évben az USA-ban: a két betegség előfordulásának gyakorisága már a pandémia kezdete előtt is rekordokat döntögetett, a szakemberek most el sem tudják képzelni, mennyire lehetnek elterjedtek – írja az ABC News.

"A szűrés, a megfigyelés és a kezelés terén is zavarok álltak be, aminek eredményeképp valószínűleg rosszabb a helyzetünk a szexuálisan terjedő betegségek terén, mint valaha volt" – fogalmaz David Harvey, a szexuális úton terjedő betegségeket (STD) kezelő orvosokat tömörítő amerikai szervezet vezetője. Sok, STD-vel foglalkozó klinikának kellett Amerikában tavaly tavasszal bezárnia, azokat, amelyek korábban igyekeztek felgöngyölíteni, kiket fertőzhettek meg a betegek, a koronavírus kontaktkutatásával bízták meg. A laborok, amelyek a nemi úton terjedő betegségek diagnosztizálására szolgáló mintákat feldolgozták, csak limitált mennyiségben tudták azokat fogadni a rengeteg PCR-teszt miatt. Még 2021 januárjában is csak 40 százalékos hatásfokkal dolgoztak az STD-kre szakosodott klinikák.

Daniel Daltry egyike annak a két embernek, akik Vermont államban a HIV és a hepatitis mellett a nemi úton terjedő betegségek fertőzési láncait igyekeztek felgöngyölíteni teljes munkaidőben. Az elmúlt évben az ő dolga is a koronavírus kontaktkutatása volt, 160 új kontaktkutató kiképzése mellett. A HIV és a szifilisz kontaktkutatását emellett is végezte, de másra már nem volt ideje. Az államban

az új igazolt HIV-fertőzések száma 90, az új chlamydia-fertőzések száma 50 százalékkal esett a csökkentett szűrési kapacitásnak köszönhetően - ez Amerika-szerte hasonlóan alakult.

A szakklinikákon békeidőben a rizikócsoportok tagjai – a 25 év alatti nők, valamint a meleg és biszexuális férfiak – ingyen, vagy nagyon alacsony költség megfizetése mellett kaphatták meg a számukra évente ajánlott szűrést, valamint a szakértői tanácsadást. Minderre azért is nagy a szükség, mert már kilenc éve egyre nő a nemi betegséggel küzdők száma.

Egyes elméletek szerint azért szűrnek ki kevesebb beteget, mert a távolságtartás miatt kevesebb szexuális kapcsolat jön létre, de ebben sokan kételkednek:

a randiappok épp hogy rekordfelhasználásról beszélnek

a tavalyi évet tekintve. Ina Park kaliforniai szülész-nőgyógyász szerint az emberek lehet, hogy pár hónapig megtartóztatták magukat, de utána újra megnyitották a Tindert és elkezdtek találkozgatni, hogy szexuális kapcsolatokat alakíthassanak ki.

Jelenleg a szűrésekhez elengedhetetlen eszközök egy része hiánycikk, ami nem jelent sok jót: a fel nem fedezett, így nem is kelet nemi betegségeknek nagyon sok következménye lehet. A chlamydia mind a női, mind a férfi szaporítószerveket károsítja, terhességi komplikációkhoz vezethet. A szifilisz az újszülöttekben is megbetegedést okozhat, férfiaknál és nőknél pedig szervi károsodások mellett neurológiai következményekkel is járhat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 22. 20:36
×
×
×
×