INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

koronavírus

covid-19

oltás

vakcina

A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcináját adják be egy asszonynak a svájci Morges kórházában kialakított oltóközpontban 2021. január 11-én. A svájci Vaud kantonban ezen a napon kezdték meg a koronavírus elleni védőoltások beadását.

Izom helyett bőrbe adva az injekciót sokkal több embert lehetne beoltani

Infostart

Jelenleg minden elérhető koronavírus elleni védőoltást az izomszövetbe kell beadni, de kutatók szerint az is hatékony lehet, ha csak a bőrbe injektálnák a vakcinát: ezzel ráadásul ötször annyi ember válna beolthatóvá azonos mennyiségű szerrel.

Egy közösségi finanszírozási kampány, a #wakeuptocorona keretében vizsgálja Anna Roukens, a leideni egyetem kutatója az oltás beadási módjának változásával elérhető előnyöket: a mozgalom egy év alatt már több mint egymillió eurót gyűjtött össze – írja a MedicalXpress. Roukens a Moderna oltásával kezd kísérletbe: hatékonyság és biztonságosság szempontjából is vizsgálja azt, hogy mennyit változtat az oltás izomszöveg helyett a bőrbe történő beadása.

A szakember szerint most nagy problémát jelent, hogy meglehetősen korlátozott mennyiségben áll rendelkezésünkre oltás: így ha a módszer révén sikerül tényleg jelentősen több embert beoltani adott mennyiségű oltóanyaggal, az hatalmas előnyt jelent.

Roukens elmondása szerint bőrünk tele van dendritikus sejtekkel, amelyek ha vírust jelenlétét érzékelik, azonnal jelzik azt az immunrendszer felé, illetve meg is támadják.

"A bőrbe adott oltásokkal ezeket a sejtcsoportokat célozzuk meg, így nem pazarlunk el semennyit sem a vakcinából. A dendritikus sejtek magukba szívják a védőoltást és immunválaszt váltanak ki. Ennek meg kell védenie bennünket az új koronavírustól" – fogalmazott a kutató, aki arra nem tud ígéretet tenni, hogy már a közeljövőben használni fogjuk módszerét, de arra is figyelmeztetett, hogy a világ szegény országai gyakorlatilag meg sem kezdték még az immunizációt, és az is valószínű, hogy a jövőben is számos járványkitörésre számíthatunk még.

Anna Roukens a kutatás megkezdésére 400 ezer eurót kapott a #wakeuptocorna keretéből. Elmondása szerint ennek hatalmas szerepe van abban, hogy megkezdheti a munkát, de szüksége lesz még forrásokra ahhoz, hogy végig is tudja vinni a kutatását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018