eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: pixabay

A brazil variáns ellen hatékonyabbak az oltások, mint eddig hittük

A Pfizer és az AstraZeneca oltásának hatására kialakuló antitestek a korábban gondolt mértékhez képest nagyobb védelmet biztosítanak a brazil variánssal szemben.

Az Oxfordi Egyetem kutatásából kiderült, hogy a brazil törzs kevésbé rezisztens az antitestekre, mint korábban hittük: az AstraZenecával közösen oltást fejlesztő egyetem a fertőzést követően kialakuló természetes immunitást és az oltás következtében kialakuló védettséget tesztelte a különböző variánsokkal szemben. Eredményük szerint az oltások nem olyan hatékonyak az új törzsekkel szemben, mint a globálisan eredetileg elterjedt variáns ellenében, de a P1 néven is ismert brazil variáns nem olyan ellenálló az antitestekkel szemben, mint azt elsőre gondoltuk – írja a Sky News.

A kutatók olyan emberektől vettek vérmintákat, akik átestek a fertőzésen, illetve akik az AstraZeneca vagy a Pfizer oltását kapták meg korábban. A brit és a brazil variánssal szemben közel

harmadára csökken az antitestek generálta semlegesítő hatás

az eredeti törzzsel szemben tanúsítotthoz mérten mind a két oltás esetében, míg a dél-afrikai variánssal szemben az AstraZeneca oltásának hatékonysága kilencedére, a Pfizerének közel nyolcadára zuhan.

A brit variáns legalább ötven országban van már jelen a BBC cikke szerint, a dél-afrikai pedig mintegy húsz országban. Mindhárom törzs fertőzőbb, mint a korábban globálisan elterjedt változat, hogy mennyivel, arról jelenleg csak becslések állnak rendelkezésre. Közös a variánsokban az is, hogy a tüskefehérjén tartalmaznak olyan mutációkat, amelyek miatt képesek újrafertőzni azokat, akik egyszer már átestek a koronavíruson.

Az oltások hatását a variánsok képesek csökkenteni, ugyanakkor a kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy

a súlyos megbetegedést és a kórházba kerülést még így is el lehet kerülni a vakcinák beadásával.

Épp ezért arra biztatnak mindenkit, vegye fel azokat – már csak azért is, mert a vírus további terjedése még több teret enged a mutációk megjelenésének, amelyek által a koronavírus akár halálosabbá is válhat. A gyógyszergyárak jelenleg is dolgoznak olyan oltásokon, amelyek hatékonyabbak lehetnek a frissen felfedezett variánsokkal szemben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×