eur:
392.55
usd:
365.52
bux:
66622.24
2024. április 26. péntek Ervin
Biztonsági őrök állnak a Vuhani Virológiai Intézet épületének bejáratánál az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértőinek látogatása előtt Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban 2021. február 3-án.
Nyitókép: MTI/AP/Ng Han-kuan

Közismert konteót cáfoltak a WHO Vuhanban vizsgálódó szakembereinek tapasztalatai

A tudóscsoport gyakorlatilag kizártnak tartja, hogy a virológiai intézet laborját lehetne felelőssé tenni a pandémia kirobbanásáért. Ugyanakkor az is valószínű, hogy nem decemberben kezdett embert fertőzni a vírus.

Közvetítő gazdafajról emberre átlépve, nem pedig laborból kikerülve szabadulhatott el a koronavírus 2019 decemberében a kínai Vuhanban, vélekedik a helyszínen hetek óta tartózkodó és vizsgálódó WHO-kutatócsoport. A Sky News tudósítása szerint ezért nem is vizsgálják tovább egy esetleges laborbaleset lehetőségét.

A nemzetközi kutatócsoport számos helyszínt látogatott már meg eddigi vuhani tartózkodása során: kórházakban, az elsők közt megbetegedettek használati tárgyait is bemutató emlékkiállításon, a vizes piacon, a virológiai intézet laborjában is jártak többek között. Az egyes látogatások alkalmával az elsők közt megbetegedett vuhani lakosok mellett őket kezelő orvosokkal és kínai kutatókkal is találkozhattak és beszélhettek.

Eddigi eredményeik szerint valószínű, hogy

a koronavírus nem decemberben fertőzött először embert:

Vuhanon kívüli régiókban már azt megelőzően is okozhatott elszigetelt megbetegedéseket, hogy felfedezték volna.

Peter Ben Embarek, a kutatócsoport vezetője az Euronews tudósítása szerint a következőképp foglalta össze azt, amit kiderítettek:

"Nem találtunk azzal kapcsolatos bizonyítékokat, hogy 2019 decembere előtt Vuhanban vagy máshol nagy számban fertőzött volna meg embereket a koronavírus.

Azzal azonban mind egyetértünk, hogy decemberben nemcsak a vuhani piacon volt jelen a vírus, hanem piacokon kívül is terjedt.

Jelenlegi tudásunk szerint minden arra utal, hogy az új koronavírus állatról lépett át emberre, az azonban továbbra sem tiszta, hogy milyen állat fertőzhetett embert a kórokozóval" – mondták el a kutatók egy sajtótájékoztató keretében.

A kutatások arra mutatnak, hogy a vírus természetes hordozói egyes denevérfajok lehetnek - tudatta, hozzátéve, hogy a denevérekről egy közvetítő fajon keresztül terjedhetett át a kórokozó az emberre. Rámutatott, hogy ennek meghatározásához további célzott vizsgálatokra lenne szükség, s nem csak Kínában, hanem más országokban is.

Az élelmiszerbiztonsági szakember ugyanakkor aláhúzta,

ez a vírus akár utazókkal vagy fagyasztott élelmiszeripari termékekkel is eljuthatott a közép-kínai Vuhanba más térségekből.

A WHO csapatának munkája döcögősen indult. Úgy tűnt, a kínai fél akadályokat gördít a munka elvégzése elé, a későbbiekben azonban partneri viselkedésről számoltak be a kutatók, akik holnap fejezik be kínai látogatásukat. A begyűjtött adatokkal tovább dolgoznak: már a látogatás előtt is arra hívták fel a figyelmet, hogy türelemmel kell várni a végső megállapításokra, nem lesz azonnali eredménye a vizsgálódásnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×