eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

"Robusztus immunválaszt" vált ki az egyik kínai vakcina

A CoronaVac klinikai tesztjének első két fázisából levont következtetéseket a Lancetben publikálták, kétféle dózissal is próbálkoznak.

Az elölt vírust tartalmazó, a Pfizer és a Moderna vakcinájához képest kevésbé innovatív metódussal dolgozó CoronaVacból 3 mikrogrammos és 6 mikrogrammos adagokat adtak be a kísérletben részt vevő önkénteseknek. A Lancetben közölt publikáció alapján a Sinovac Life Sciences oltását vizsgáló kutatók az első fázisban 144, a másodikban pedig 600 önkéntessel dolgoztak, akik közül kizárták azokat, akiknek testhőmérséklete 37 Celsius-fok fölött volt, korábban megfertőződtek a SARS-CoV-2 által vagy ki voltak téve egy fertőzés lehetőségének, illetve allergiásak valamilyen vakcina összetevőjére. A klinikai kísérletek kétszeresen vak, randomizált módon történtek, csak teljesen egészséges 18-59 éves kínaiak vettek részt azokban.

A tesztben két nagy csoportot hoztak létre: az egyikben két hét, a másikban négy hét eltéréssel adtak be 3 és 6 mikrogrammos vakcinát, illetve egy kontrollcsoportnak placebót. A kutatók szerint mindkét dózissal kezelt

önkéntesek körében gyors immunválasz volt tapasztalható,

százalékos eredményességi rátát azonban nem hoztak nyilvánosságra. A BBC a kínai kutatókat idézve azt írja: ők úgy vélik, az oltás a rendelkezésre álló információk szerint alkalmas vészhelyzeti használatra.

"A vakcina a tesztelt összes dozírozásban biztonságos és jól tolerálható. A leggyakrabban tapasztalt mellékhatás az oltás helyén érzett fájdalom volt. Két héttel a második adag vakcina beadását követően robusztus immunreakció volt érzékelhető" - olvasható a tanulmányban. A kutatók a 3 mikrogrammos dózist tartják kísérleteik alapján ideálisnak.

A vakcina kiváltotta immunválasz során termelődő antitestek mennyisége alacsonyabb volt, mint amit azoknál tapasztalnak az orvosok, akik koronavírus-fertőzésen esnek át, de még ezzel együtt is úgy gondolják a kínai kutatók, hogy oltásuk meg tudja védeni az embereket a koronavírustól, írja a Hindustan Times.

Fengcsaj Csu, a kutatás vezetője szerint hosszú távon, ha már nem lesz ennyire riasztó a járványügyi helyzet, érdemesebb lehet majd két hét helyett egy hónapos eltéréssel beadni a vakcina két adagját.

Ettől erőteljesebb és hosszabban tartó antitest-termelődést várnak. Azt ugyanakkor kiemelte, hogy az oltás által nyújtott védelem hosszáról még adatokat szükséges gyűjteni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×