eur:
394.65
usd:
369.44
bux:
65343.37
2024. április 23. kedd Béla
A kínai Országos Vírusos Betegségkezelési és –megelőzési Intézet (IVDC) által közreadott,  transzmissziós elektronmikroszkóppal készített kép a C-F13-nCoV nevű új, Vuhanban azonosított koronavírusról.
Nyitókép: Forrás: MTI/EPA/IVDC

Már több mint harminc mutációja van a koronavírusnak

Kínai kutatók arra figyelmeztetik a vakcinafejlesztőket, hogy ne feledkezzenek el a többszörös mutációról.

A csöcsiangi egyetem kutatói már több mint harminc mutációját azonosították a koronavírusnak, és szerintük részben ez lehet a magyarázata annak, hogy a fertőzés miért követel több halálos áldozatot a világ egyes részein. A tudósok úgy vélik, hogy ezek a mutációk lényegesen megváltoztathatják a vírus tulajdonságait.

A kutatók 11 betegből vettek mintát még a járvány kitörésének kezdeti szakaszában, január 22. és február 4. között egy Vuhantól 470 kilométerre fekvő város kórházaiban. A tudósok összesen 33 mutációját találták meg az új típusú koronavírusnak, és ebből 19 teljesen új.

A leginkább halálos változatot később ki tudták mutatni több fertőzöttben Európában is, miközben az enyhébbek felbukkantak az Egyesült Államokban, például Washington államban is azonosították ugyanazt a mutációt, egy harmadikat pedig Ausztráliában regisztráltak.

A tapasztalatok alapján a kínai szakembereknek az a véleményük, hogy a vírus változásainak a veszélyét alábecsülik, és arra figyelmeztetik a vakcina előállításán dolgozókat, hogy vegyék figyelembe a mutációkat is az oltószer kifejlesztésekor.

A kutatásba bevont tizenegy alany – nyolc férfi és három nő ngy hónapos és 71 éves kor között – közül tíznek közepes vagy erős tünetei voltak, de azóta már mindannyian meggyógyultak – írja a Sky News.

Korábban Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Biztonsági Laboratóriumának virológusa is úgy nyilatkozott, hogy a laboratóriumukban a koronavírus kétféle nagyobb csoportot találták, és azokon belül is többféle kórokozót. A vírusok meglehetősen sokszínűek, egy fertőzött emberben is sokféle koronavírus van, soha nem egyféle, és szinte mindegyik egy egészen kicsit eltér a másiktól.

"A koronavírus genetikai anyaga körülbelül harmincezer bázisból áll. A sokszorosításért felelős enzim pedig minden ezrediknél, tízezrediknél elkövet egy hibát. A vírusokban nincs javító mechanizmus, mint az embernél. Ez azt jelenti, hogy amikor sokszorozódik a vírus, akkor a legjobb feltételezések szerint is legalább három bázisban különbözik a szülő vírustól. Amikor a kórokozó tovább szaporodik, tovább másolja magát, újra és újra hibázik az a bizonyos enzim, és a hibák felszaporodnak" – mondta a szakember.

A kutatási eredmények viszont azt mutatják, hogy a fő tulajdonságait tekintve a koronavírusból lényegében egyféle van. Nyolc nagy csoport és két nagy ág létezik a kórokozófajtákból, de egyelőre nem látnak nagy különbséget közöttük. Nem okoz egyik sem súlyosabb tüneteket, mint a másik, nem ellenállóbb egyik variáns sem a másiknál.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×