eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Bizalomgerjesztő hírek jönnek a védőoltás frontjáról

Falus András immunológus az InfoRádióban elmondta, a tudóscsoportok némelyike már komoly eredményeknél jár.

Négy-öt napja közölte a WHO, hogy jelenleg összesen 62 kutatócsoport dolgozik a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén.

"A védőoltások lényege, hogy immunmemóriát hoznak létre, ha tehát érkezik a fertőzés, az immunsejtek már emlékeznek a vírusra" - fogalmazott az InfoRádióban Falus András immunológus.

Sok stratégia van persze a védőoltások fejlesztői elgondolásai mögött: az egyik szerint élő, legyengített vírustestet adnak be a tűvel, a másik szerint a vírus struktúrájának egy kis darabját használják fel immunizálásra, és van egy viszonylag innovatív módszer is.

"Amikor nem a vírust vagy az elővírust viszik be, hanem egy olyan géndarabot, amely által az emberi sejt önmaga elkezdi ezt a bizonyos antigént létrehozni, ott helyben" - vázolta.

A koronavírus kapcsán a 62 kutatócsoport jelentős része a "géndarabos" megoldással dolgozik, de nincs még oltás olyan fázisban, hogy az klinikailag használható lehetne, de kettőt már vizsgálnak klinikai szinten, ami azt jelenti, hogy

önkénteseken kísérleteznek velük.

"Amerikában és Európában hihetetlen szigor van az embereken folyó kísérletekkel kapcsolatban, mégis most kihagynak ellenőrző lépéseket, és hihetetlen gyorsasággal próbálnak egy ígéretes vakcinát előállítani" - mondta Falus András.

Az amerikaiak Seattle-ben dolgoznak nagy erőkkel, az ő munkájuk alapján

Falus András nem tartja lehetetlennek, hogy a vakcina akár már idén hozzáférhető lesz.

A magyarországi munkákról sokkal kevesebbet tudni, mint a nemzetköziekről, amit szomorúnak tart: mivel a probléma nemzetközi, a kooperációnak is nemzetközinek kell lennie.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×