eur:
393.93
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Akár 8 méterre is eltüsszenthető a vírus

A korábban gondoltnál messzebbre is terjedhet a vírus egy köhögés vagy tüsszentés után egy friss kutatás szerint. Ezért felülvizsgálhatja a WHO a szájmaszkok egészséges emberek általi viselésével kapcsolatos ajánlását is.

Laboratóriumi körülmények között egy köhögés után a levegőbe kerülő változatos méretű nedvességcseppek akár 6, tüsszentést követően pedig akár 8 méterre is eljutottak - derül ki a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóinak friss tanulmányából, amelyet a BBC idézett. A kísérletekben nagy sebességű kamerákkal és szenzorokkal vizsgálták, mi történik a köhögés és a tüsszentés során. Lydia Bourouiba, az MIT professzora szerint az emberek által kilégzéskor a levegőbe kerülő gázfelhő a szobán belül messzire viszi a kilélegzett eltérő méretű nedvességcseppeket.

Szerinte nem elegendő a jelenleg biztonságosnak ítélt 1-2 méternyi távolság az emberek között.

Meglátása szerint különösen a rossz szellőzésű zárt terekben csökkenti a maszk viselése a megfertőződés kockázatát. Főleg akkor, ha egy fertőzött beteggel szemben állva viselik, mivel eltérítheti a beteg által kilégzett vírust a szemben álló szájától.

Az egyszerű, könnyű maszkok nem védenek a legkisebb részecskék belégzésétől, mivel az nem gondoskodik a kiszűrésükről - mondta a professzor. De eltéríthetik a nagy sebességgel kibocsátott lélegzetfelhőt.

David Heymann professzor, a WHO fertőzések kockázatértékelésével foglalkozó Stratégiai és Technikai Tanácsadó Csoportjának vezetője a BBC-nek elmondta, hogy a szervezet vizsgálja az új kutatási eredményeket, és felülvizsgálhatja a szájmaszkok viselésével kapcsolatos ajánlását is.

Jelenleg ugyanis a WHO ajánlása szerint 1 méter távolságot érdemes tartani a köhögő és tüsszögő embertől, és maszkot csak a tüneteket mutató fertőzötteknek kell viselniük. Az egészségeseknek csak akkor ajánlják a maszkhordást, ha gyanítják magukról, hogy fertőzöttek, vagy ha egyébként is köhögnek és tüsszögnek. A WHO szerint a maszkviselés egyébként csak akkor hatásos, ha szakszerűen helyezik fel és veszik le, vigyázva arra, hogy a kezek ne szennyeződjenek be a tartalmával, illetve ha a rendszeres kézmosásra is odafigyelnek.

Heymann szerint "ha az eredményeket megerősítik, akkor előfordulhat, hogy a maszkviselés legalább annyira, vagy még hatékonyabb is, mint a távolságtartás."

Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy fontos, hogy folyamatosan viseljék a maszkot, és ha nedves lesz, akkor cseréljék, mert így átengedi a nedvességcseppeket. Az is fontos, hogy nagyon óvatosan vegyék le azt az emberek. Fontos a tudatosság is. Más kutatások ugyanis arra világítottak rá a cikk szerint, hogy a megkövetelt viselési szabályok betartási hajlandósága csökken, ha hosszú ideig tart a maszkviselés.

Az általános maszkviseléssel kapcsolatos kormányzati hozzáállás is változik. Az USA járványügyi hatósága, a CDC például már egyenesen ajánlja. Ausztriában a rendőrök számára írték elő a viselését, és azok számára is, akik kapcsolatba kerülnek a rendőrökkel. Emellett a szupermarketekbe is csak maszkba lehet bemenni.

A WHO-ajánlás változása más európai országokban is elterjesztheti az általános maszkviselést a BBC szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×