eur:
392.58
usd:
365.65
bux:
66832.25
2024. április 26. péntek Ervin
Életünkben is lehetünk szervdonorok

Életünkben is lehetünk szervdonorok

Október második szombatja a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapja. Magyarországon 1300-1400 ember van várólistán. Szakemberek szerint az élődonoros szervátültetés is segíthetne a helyzeten, de sokan nem is hallottak róla.

Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumi elnökének becslései szerint 6-7000 transzplantált van Magyarországon, várólistán körülbelül 1300-1400-an lehetnek. Pedig mikor hazánk még nem volt az Eurotransplant tagja, előfordult, hogy nem tudták felhasználni a rendelkezésre álló donációkat.

A kuratóriumi elnök az InfoRádiónak azt mondta, az élődonoros szervátültetés magyarországi elterjedésével még több beteg életét lehetne megmenteni. Néhány éve az érzelmileg szoros kapcsolatban állók is adhatnak szervet, de vannak önkéntes felajánlók is akik – a véradáshoz hasonló módon – veséjüket vagy májuk egy darabját adnák rászorulóknak. Hollandiában és  más európai országokban van is erre lehetőség.

A világnap alkalmából idén 11. alkalommal rendezik meg azt a különleges váltóúszást, mely során olimpikon úszók, transzplantáló orvosok és szervátültetett sportolók úsznak együtt. Illetve a Mezőgazdasági Múzeumtól a Hősök teréig tartanak fáklyás sétát a donorok emlékére. A hazai szervátültetés érdekében végzett munkája elismeréseként október 14-én Dr. Asztalos László, a debreceni Transzplantációs Centrum nyugdíjas sebésze veheti át a Szent Kozma és Damján-díjat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×