eur:
387.1
usd:
356.21
bux:
68533.23
2024. május 17. péntek Paszkál
Ez a veszély a kispapákat fenyegeti

Ez a veszély a kispapákat fenyegeti

Sokkal gyakrabban fordul elő depresszió a közvetlenül szülés előtti és utáni hónapokban az apáknál, mint azt korábban gondolták, ami a családjuk életminőségére is komoly hatással lehet - állapította meg egy új-zélandi tanulmány.

Az Aucklandi Egyetemen készült kutatás szerint a gyermekük születése előtt feszültségben élő vagy törékeny egészségi állapotú apáknál nagyobb kockázata volt a depresszió kialakulásának, a gyermek születése utáni depressziós tünetek pedig társadalmi és családi problémákhoz kapcsolódtak.

Lisa Underwood, a tanulmány szerzője elmondta: miközben az anyák szülés előtti és utáni depresszióját felismerik és figyelnek rá, mert közismert, hogy az anya és a gyermek életminőségére is károsan hat, nem igazán foglalkoznak a férfiaknál jelentkező tünetekkel. A tudós szerint azonban, mivel az apa depressziója közvetlenül és közvetetten is hatással lehet a gyermekre, fontos, hogy korai stádiumban észleljék és megkezdjék a kezelését.

Underwood szerint az első lépés, hogy felhívják a figyelmet azokra a tényezőkre, amelyek emelik a depresszió kockázatát az apáknál.

Férfiaknál a baba érkezése után gyakoribb

A kutatók több mint 3500 új-zélandi férfinál vizsgálták a depresszió tüneteit partnerük terhességének harmadik trimeszterétől a gyermek születése utáni kilencedik hónapig. A résztvevők 6,2 százaléka, 217 apa tapasztalt depressziós tüneteket. Minden 25 férfi közül nagyjából egy szenvedett a születés utáni depressziótól, és nagyjából minden ötvenediket érintett a születés előtti depresszió.

A nőknél másképpen van

Összehasonlításként: az anyák közül többen szenvednek születés előtti depressziótól, mint ahányan a születés utánitól.

Hatból egy anya számolt be komoly depressziós szimptómákról a szülés előtt, valamint amikor a gyermeke kilenc hónapos volt. Nyolcból egy nő számolt be szülés előtti depressziós tünetekről, 12-ből egy pedig a szülés után panaszkodott ilyesmire.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Több helyi civil szervezet két éve tartó tiltakozása után Dézsi Csaba András, Győr polgármestere bejelentette, hogy a Győrszentiván melletti ipari park (GIPZ) besorolása megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a lakók szerint veszélyes, hangos ipari park helyett egy normál besorolású gazdasági terület épülhet csak mellettük a szomszédban. Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje szerint ez óriási siker a szentiváni civileknek, akik két éve tiltakoznak a GIPZ besorolás ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×