eur:
389.49
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ócskavasként akarták eladni az értékes leleteket

A Kínában valaha is talált legrégebbi alkohollepárló berendezéseket vizsgálják helyi régészek az ország északkeleti részében lévő Csilin tartományban.

Feng En-hszüe, a Csilin Egyetem régésze elmondta, hogy a két nagy, vasból készült forralóedényt és tartozékait Taan városban hozták felszínre 2006-ban. A berendezések - amelyek a Liao-dinasztia (916-1125) korából származnak -forralóedényeket, egy porcelán urnát és tűzhelykövek ezreit foglalják magukba.

Úgy gondolják, hogy a berendezések egy rizspálinka (pajcsiu) lepárlására szolgáló eszköz maradványai. Mivel időben a Liao-dinasztiához köthetőek, a valaha talált legkorábbi szeszlepárlóról beszélhetünk - hangoztatta Feng.

Ezek a tárgyak feltárásukkor nem keltettek nagy figyelmet. Akkor ásták ki azokat, amikor 2006-ban renoválták a taani szeszgyárat. Abban az időben senki sem tulajdonított nekik jelentőséget, lényegében megpróbálták ócskavasként eladni. Szerencsénkre a fémkereskedők nem vették meg, azt mondták, hogy a tárgyak túl rozsdásak, így azóta is a raktárban hevertek - mondta el Kung Ling-haj, a gyár vezérigazgatója.

Miután meglátogatott egy szeszmúzeumot a délnyugati Szecsuan tartományban, Kung rájött ezeknek a berendezéseknek az értékére. Ezt követően szakértőket hívott a megvizsgálásukra.

A csilini felfedezés előtt a legrégebbi ismert rizspálinka-lepárlót Kína délkeleti Csiangszi tartományában találták, annak a története mintegy 800 évre nyúlik vissza.

A Liao-dinasztia császárai üdülni jártak Taan városába. Gyakran rendeztek nagy vacsorákat, és napokig fogyasztottak szeszesitalt, ezzel jelentős keresletet teremtettek az alkohol iránt.

Bár a pajcsiu erős illata és íze egyeseknek nehezen elviselhető, ez az ital különleges helyet foglal el a kínai kultúrában. Majdnem mindig étellel együtt fogyasztják, a rizspálinkát általánosan isszák esküvőkön, születésnapokon, ünnepeken és más fontos alkalmakkor. Eredete viszont a kínai kultúrában játszott fontos szerepe ellenére továbbra is vitatott.

A kínai régészek és történészek többsége azt állítja, hogy a pálinkafőzési technikákat Indiából és Európából hozták be a mongolok a XIII. évszázad folyamán. Ezt megelőzően a kínaiak huangcsiut ittak, egy, a pajcsiunál lényegesen gyengébb borszerű erjesztett szeszes italt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×