eur:
388.6
usd:
359.81
bux:
68107.41
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kritikus lépés a leukémia gyógyításában

Kritikus lépést tettek előre a leukémia kutatásában brit tudósok, akiknek elsőként sikerült kikapcsolniuk a hibás őssejteket, amelyek a betegséget okozzák.

A The Daily Telegraph című brit napilap online kiadásának beszámolója szerint a King's College London munkatársai egy fehérje termelődésének elnyomásával alakították vissza a leukémiás őssejteket közönségesekké, amelyeknek már nem voltak rákos jellemzőik. Egyúttal sikerült a legagresszívabb, rezisztenssé vált leukémiás őssejteket is újra érzékennyé tenniük a rákellenes szerekre.

Mint Eric So kutatásvezető elmondta, ezek az eredmények különösen izgalmasak, és kritikus lépést jelentenek a leukémia legpusztítóbb formájának hatékonyabb kezelése irányában.

A Cancer Cell című szakfolyóiratban részletesen ismertetett tanulmány szerzői úgy vélik, megállapításaik bizonyítják, hogy a szóban forgó fehérjét felhasználhatják a betegséggel szemben. A kevert vonalas leukémia (mieloid és limfoid) hátterében az úgynevezett MLL-gén (mixed lineage leukaemia) hibája áll. A leukémia ezen altípusában szenvedő embereknél olyan leukémiás őssejtek alakulnak ki, amelyek úton vannak a ráksejtté válásban.

A kutatók egérkísérleteikben megmutatták, miként alakulnak a normál őssejtek leukémiás őssejtekké, majd fajulnak rákossá. Felfedezték, hogy a folyamatban a béta-katenin nevű fehérje aktiválódása is szerepet játszik, termelődésének elnyomása pedig késlelteti a rák megjelenését, lelassítja a rákos növekedést, illetve visszafordítja a leukémiás őssejteket a rákmegelőző állapotba.

Amikor a béta-katenint teljesen inaktiválták az egerekben, amelyeknek pre-leukémiás őssejtjeik voltak, akkor az állatoknál nem fejlődött ki rák annak ellenére sem, hogy valamennyi szükséges MLL-mutáció jelen volt náluk.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedés látszik a mai kereskedésben és a határidős indexek állása alapján az USA-ban is pozitív felütéssel indulhat a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×