eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A lombikbébik hajlamosabbak az elhízásra és a cukorbetegségre

Nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség vagy elhízás a későbbiekben azoknál a csecsemőknél, akik nem természetes módon, hanem egy laboratóriumban fogantak, ezeknek a gyermekeknek az örökítő anyaga ugyanis eltér a többiekétől.

A tanulmány arra is magyarázatot próbál adni, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyermekek miért hajlamosabbak arra, hogy kis súllyal szülessenek, és az anyagcseréjük sem működik mindig megfelelően.

A változás nem magukban a génekben van, hanem abban a mechanizmusban, ahogyan működésbe lépnek vagy kikapcsolnak, vagyis az epigenetikájával.

Carmen Sapienza, a philadelphiai Temple University professzora, a kutatás vezetője azt mondta: ez az epigenetikai különbözőség hatással lehet a magzati fejlődésre, ugyanúgy, ahogy a gének hosszú távú működésére is. Mindez több betegség kockázatát is megnöveli.

Megvan a lehetőség arra is, hogy ezek a génváltozatok továbböröklődnek a lombikbébiként születettek gyermekeire, és elterjednek az emberiség génállományában.

A Human Molecular Genetics című lapban publikált tanulmány készítői vérmintát vettek tíz lombikbébi köldökzsinórjából, valamint a méhlepényből, és tizenhárom olyan magzattól, amelyek természetes módon fogantak. Az így nyert adatokból próbáltak következtetéseket levonni a gének be- és kikapcsolódásának működésére, azaz a DNS metilációjára.

Kiderült, hogy ez a folyamat a mesterségesen fogant magzatoknál sokkal alacsonyabb volt, mint a természetes módon fogantaknál, ugyanakkor voltak olyan gének, amelyek egyszerűen nem akkor aktiválódtak, amikor arra szükség lett volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×