eur:
389.68
usd:
362.13
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megint megváltoznak "Darwin molylepkéi"

Újra felvette eredeti színét a "Darwin molylepkéjének" is nevezett nyírfaaraszoló: az állat a Angliában lezajlott ipari forradalom idején sötétebbé vált, hogy jobban beleolvadjon környezetébe, ám most, hogy kevesebb a füst és a korom a levegőben, ismét világosodóban van.

A nyírfaaraszoló eredetileg fehér volt, és apró fekete pöttyök borították, az Egyesült Királyság egyes területein azonban szinte teljesen feketévé vált. Ennek oka az ipari forradalom idején a levegőbe került füst és korom volt: az állatok így könnyebben beleolvadtak a környezetükbe. Sokak szerint ez a változás a tökéletes példája a Charles Darwin által leírt természetes szelekcióra.

Az utóbbi évtizedekben aztán ismét változóban vannak a molyok: a levegő ma már sokkal tisztább, most újra a világosabb színű állatok tudnak könnyebben elrejtőzni, ezért kezdik visszanyerni fehérségüket. Hogy kiderítsék, az ország mekkora területén zajlik a folyamat, a kutatók arra kérik az embereket, vegyenek részt ők is a megfigyelésben.

A szigetországban nemrégiben molyszámlálás kezdődött, amelynek célja, hogy kiderítsék, miért csökkent drasztikusan a lepkék száma az elmúlt négy évtizedben. Sokan azért pusztítják a molyokat, mert úgy tudják, mindegyik megrágja a ruhákat, holott ez nem igaz: Nagy-Britanniában honos 2500 faj közül csupán tucatnyi okozhat kárt a textíliákban.

A molyok azért is fontosak, mert sok madárfaj fő táplálékai, emellett több növény beporzásában is jelentős szerepet játszanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×