eur:
389.41
usd:
363.39
bux:
68177.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A nyári gyerekek magasabbak és erősebbek, mint a téliek

Egy brit kutatás szerint azok a gyerekek, akik nyárutón vagy az ősz elején születnek, gyakran magasabbak és erősebbek lesznek később azoknál a társaiknál, akik a tavaszi vagy a téli hónapokban jönnek világra.

A Kilencvenes Évek Gyerekei nevet viselő brit projektben hétezer gyerekeket vizsgált meg, és a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik nyáron vagy az ősz első hónapjaiban születnek, erősebb csontozattal fognak rendelkezni. Ennek oka az lehet - állítják a kutatók -, hogy a nyári és őszi hónapokban az anyát több napfény éri, így több csonterősítő D-vitaminhoz jut a szervezete.

A Bristoli Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a napfényből származó D-vitamin nemcsak az anyának, de az anyaméhben fejlődő magzatnak is kedvez.

Vizsgálatukból kiderült, hogy amire elérték a 10 éves életkort, a nyári és az őszi hónapokban született gyerekek átlagosan fél centiméterrel voltak magasabbak társaiknál, ráadásul közel 13 négyzetcentiméterrel nagyobb volt a csontterületük a télen és a tavasszal született gyerekekhez képest.

"A szélesebb csontok erősebbek lehetnek, és nem lesznek annyira törékenyek az időskorban kialakuló csontritkulás miatt" - mondta Jon Tobias professzor.

A kutatók szerint azok a kismamák, akik a nyár végefelé lépnek terhességük utolsó szakaszába, már azzal is elegendő D-vitaminhoz juthatnak, ha csak sétálnak a szabad levegőn, vagy napoznak. Úgy vélik, nem kéne pánikolni a bőrrák miatt, csak oda kell figyelni,  mennyit tartózkodunk a napon.

Ha pedig olyan helyen élünk, ahol kevés a napfény, akkor a kismamák forduljanak orvosaikhoz, hogy tanácsot kérjenek a D-vitamin pótlásáról. Tobias professzor ezt tanácsolja azoknak a várandós nőknek is, akik november és május közöttre várják gyerekük megszületését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×