eur:
389.49
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megfejtették a dinoszauruszok példátlan sikerének titkát

A dinoszauruszokat sokat sajnálják amiatt, mert kipusztultak. Pedig semmi sajnálatra méltó nincs bennük, hiszen több mint 160 millió évig uralták a Földet. Kutatók szerint ennek hihetetlen evolúciós változatosságuk volt az oka, holott valószínűbb, hogy egyszerűen csak szerencséjük volt.

A dinoszauruszok a legkülönbözőbb testfelépítésű és méretű állatok voltak - a tudósok sokáig ezzel a változatossággal magyarázták, hogy több mint 160 millió évig ők uralták a Földet.

Egy most, a Science című szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban valószínű, hogy a dinóknak egyszerűen csak szerencséjük volt, azért nem akadtak kihívóik.

"Sokáig azt hittük, hogy a dinoszauruszokban volt valami különleges, ettől voltak olya sikeresek, különösen létezésük első 30 millió évében, a triász korban - de ez nem igaz" - állítja a tanulmány vezető szerzője, Steve Brusatte, a Columbia Egyetem doktoriját író hallgatója.

A triász korban (251-199 millió évvel ezelőtt) a dinoszauruszok legfőbb vetélytársai a mai krokodilok ősei voltak; mindannyian egy ökológiai űrt töltöttek be, amelyet egy tömeges kihalás okozott a perm kor végén, 250 millió évvel ezelőtt - és mindannyian túlélték a következő tömeges kihalást is 228 millió évvel ezelőtt.

Csak a dinoszauruszok és az őskrokodilok élték túl a gyors globális felmelegedést 200 millió éve. A repülő dinoszauruszok ma is velünk vannak - hiszen ezek voltak a mai madarak ősei.

Különleges vagy szerencsés?

Ahhoz, hogy megállapítsuk, valóban volt-e valami "különleges" a szárazföldön élő dinoszauruszokban, Brusatte és munkatársai összehasonlították az őskrokodilokéval evolúciós fejlődésének ütemét és morfológiai egyenlőtlenségeiket - vagyis különböző testrészeiket.

Megállapították, hogy evolúciós szempontból egyik sem volt értékesebb a másiknál. Ha a dinoszauruszok le akarták volna győzni az őskrokodilokat a bolygó uralásáért folyó harcban, sokkal gyorsabb ütemben kellett volna fejlődniük.

Az őskrokodilok egyébként a dinoszauruszoknál sokkal változatosabbak voltak a testalkatukat, étrendjüket és életmódjukat illetően - ez elméletileg arra predesztinálta őket, hogy lesöpörjék a pályáról ellenfeleiket.

"Ha élt volna ember a triász idején, valószínűleg fogadott volna, hogy nem a dinoszauruszok, hanem az őskrokodilok fogják uralni a Földet a következő 130 millió évben" - fogalmazott Brusatte.

A dinoszauruszok csak akkor kerekedtek az őskrokodilok fölé, amikor azok kipusztultak a triász végén - így nem maradt ellenfelük. De miért élték túl a dinoszauruszok ezt a tömeges kipusztulást, és az őskrokodilok miért nem? "Nem ismerjük a választ, de feltételezzük, hogy több szerencséjük volt - ennyi az egész" - fogalmazott Brusatte.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×