eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sikerült életben tartani a mélytengeri halakat a vízfelszínen is

A vízfelszín alatt 2300 méter mélyen élő halakat sikerült a felszínen is életben tartania egy kutatócsoportnak. A mélytengeri állatok a megszokott nyomás hiányában, a számukra természetesnél húsz fokkal melegebb felszíni vizeken amúgy gyorsan elvesztik egyensúlyukat és elpusztulnak.

Az óceán felszíne alatt 2300 méter mélyen fogtak be mélytengeri halakat a Közép-Atlanti-hátságnál. A mérnökök alkottak egy olyan eszközt, aminek a segítségével a nagyobb mélységekben megszokott nyomás alatt élhetnek az állatok. Így remélhetőleg a laboratóriumban is élőben tudják őket tanulmányozni.

A mostani akció megdöntötte az előző, 1400 méter mélyen véghez vitt rekordot.

Ugyancsak elkaptak három mélytengeri rákot is 1700 méter mélyen, őket a hátság hasadékaiból felfelé áramló meleg vizeknek köszönhetően kerültek közelebb a felszínhez.

Dr Bruce Shillito, a párizsi Pierre et Marie Curie Egyetem tengerbiológusa a BBC-nek elmagyarázta, hogy ezer méteres mélység alattról igen nehéz a halakat úgy befogni, hogy életben maradjanak. Megfelelő mértékű nyomás nélkül tartani őket olyan, mintha halott állatokat fognánk be.

Azonban ha felszínre hozva is nyomás alatt tartották, a hal élte tovább életét. Ha viszont levették róla a nyomást, akkor koordinálatlan lett a mozgása, és pár percen belül teljesen érzéketlenné vált. A rákok ugyanígy viselkedtek. Az a rák azonban, amelyiket nyomás nélkül tartottak, rángatózni kezdett, és hamarosan elpusztult.

Veszélyt jelent a mélytengeri élőlényekre a vízfelszín 20 fok feletti hőmérséklete is, mivel kétezer méteres mélységben 2-4 fokos hőmérséklet uralkodik szerte az óceánokban.

A következő feladat, hogy nyomás nélkül emeljék át egy jobban felszerelt tartályba az állatokat, hogy jobban tudják őket tanulmányozni. Az kísérleteket egy hajón végezték

Habár a Föld felszínének 60 százalékát víz borítja, a mélytengeri ökoszisztémát nem nagyon ismerjük. Dr Bruce Shillito szerint minél hamarabb meg kell ismernünk azt a helyet, amit lerombolunk. "Túlhalásszuk az óceánokat, és többet tudunk a konyhai receptekről, mint a mélytengeri faunáról" - mondta a professzor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×