eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

Megfejtették a reggeli rosszullétek titkát

Kellemetlen, de hasznos a terhesség alatt tapasztalható reggeli rosszullét: az a funkciója, hogy megvédje a magzatot és a kismamát a potenciálisan veszélyes dolgoktól - állapították meg amerikai orvosok.

Az orvosok régóta tudják, hogy bár nagyon kellemetlen, a reggeli rosszullét az egészséges terhesség jele. Vita csak azon volt a szakértők között, hogy vajon a reggeli rosszullétnek köszönhető-e a magzat problémamentes kihordása, vagy fordítva: az egészséges terhesség bosszantó kísérőjelensége a hányinger.

Hogy kiderítsék, melyik magyarázat az igaz, a Coloradói Egyetem kutatói megvizsgálták, mikor jelentkezik a kismamáknál ez a tünet. Ha a reggeli rosszullét az egészséges terhesség "mellékterméke", akkor minden ilyen esetben jelentkeznie kellene - de nem ez történik - számolt be a kutatás eredményéről Samuel Flaxman evolúcióbiológus.

A Coloradói Egyetem kutatója ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy bár a kismamák kétharmada számol be reggeli rosszullétekről - elsősorban a terhesség első időszakában -, a többiek jelentős része is időre szüli meg magzatát.

Ráadásul a többi emlősnél nem tapasztalható a vemhesség alatti rosszullét - holott ennek meg kellene történnie, ha ez a jelenség az egészséges terhesség mellékterméke lenne.

A reggeli rosszullét kizárólag az emberre jellemző - és náluk is általában bizonyos körülmények között jelentkezik; elsősorban akkor, amikor a kismama olyan húst vagy erőteljes ízű zöldséget lát, szagol, vagy eszik, amelyek születési rendellenességet okozó kémiai anyagokat tartalmazhatnak. Reggeli rosszullétet okozhat emellett az alkohol, valamint a dohányfüst is.

Intő jel

Vagyis a reggeli rosszullétnek hasznos funkciója van. Védi az anyát és a magzatot a potenciálisan veszélyes dolgoktól - foglalták össze a lényeget az amerikai kutatók.

Ráadásul a kismamák éppen azokban az időszakokban szenvednek leginkább a reggeli rosszullétektől, amikor a magzat a legérzékenyebb: a terhesség 6. és 18. hete között.

A kutatók szerint azért csak az ember tapasztalja meg ezt a kellemetlenséget, mert étrendje sokkal gazdagabb, mint a többi emlősé, ide értve még az emberszabásúakat is.

A reggeli rosszullét pontos okát azért volt fontos meghatározni, hogy az orvosok tudjanak mit kezdeni vele, és ne akarják mindenáron megakadályozni - hangsúlyozta Flaxman, aki emlékeztetett arra is, hogy bár a jelenséget régóta vizsgálják, még mindig keveset tudnak arról, hogyan ",működik", hiszen nem lenne etikus állapotos asszonyokkal "kísérletezni".

Flaxman és kollégája, Paul Sherman, a Cornell Egyetem munkatársa a kutatásuk eredményéről az American Naturalist című szaklap júliusi számában számol majd be.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×