Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kihalással fenyeget egyes kisebbségeket a klímaváltozás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az etnikai kisebbségeket és a bennszülött népcsoportokat eltűnéssel fenyegeti a klímaváltozás - figyelmeztet a Minority Rights Group (MRG) nevű civil jogvédő szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

A világ több közelmúltbeli nagy környezeti katasztrófáját megvizsgáló tanulmányban az MRG kimutatta, hogy a kisebbségeket és a bennszülött népcsoportokat sújtja leginkább a globális felmelegedés, valamint azt is, hogy amikor bekövetkezik egy természeti katasztrófa, ezekhez az emberekhez általában utoljára jut el a segítség.

Példaként említi az észak-indiai Bihár államban 2007-ben pusztító áradást, amely aránytalanul sok áldozatot követelt az "érinthetetlenek" kasztjából, mert e legalacsonyabb sorban élők ellen még a segélyek elosztásában is feltűnő diszkriminációt alkalmaznak.

Az MRG éves jelentése felhívja a politikai döntéshozók figyelmét arra, hogy egyes esetekben egy-egy népcsoport túlélése forog kockán. Emlékeztet arra, hogy számos bennszülött nép igen szoros kapcsolatban él természetes környezetével, és ez különösen érzékennyé teszi őket a klímaváltozással szemben.

Közösségünkben a régiek különböző természeti jelekből tudták meg, hogy mikor kell elültetni a magokat, vagy hogy mikor kezdjék el a vadászatot. A klímaváltozással ez lehetetlenné válik - hangsúlyozta David Pulkol, az ugandai karamadzsongok képviselője.

A civilszervezet azt is hangsúlyozza jelentésében, hogy az említett népcsoportokat ugyancsak súlyosan érinti azon termőterületek megnövelése, amelyeken a klímaváltozás elleni küzdelem egyik megoldásának tekintett, a bioüzemanyagok előállítására felhasznált növényeket termesztik. Ez az expanzió azonban gyakran egyes közösségek erőszakos kitelepítését, valamint élelmiszerforrásaik elpusztítását jelenti. Erre elsősorban Kolumbiában, Brazíliában és Argentínában van példa - írta az MRG.

A hírhez kapcsolódóan meg kell jegyezni: mivel az üzemanyag-felhasználás az éves szennyező-anyag-kibocsátás körülbelül egyötödét adja, megoldást kell keresni ezen ártalom csökkentésére, a környezetszennyezés enyhítésére.

A probléma az, hogy jelenleg a világ összesített energiaszükségletének jelentős részét, a közlekedés energiafelhasználásának több mint 70%-át a kőolaj alapú üzemanyagokkal fedezzük, ehhez a csökkentéshez a bioüzemanyagok segíthetnének, de ennek előállításában számos probléma akad, többek között a bennszülöttek kitelepítése és élelmiszerforrásaik megfogyatkozása.