Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nemzetközi védettségért harcolnak az új üzemanyag magyar feltalálói

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az \"Év feltalálója 2007\" díjat három kutató kapta egy új, gazdaságos és környezetkímélő biodízel kifejlesztéséért. A találmány Boros Béla, Thész János és Király Zoltán nevéhez köthető. Boros Béla az InfoRádiónak elmondta: most az a legfontosabb, hogy nemzetközi szintű védettséget szerezzenek a találmánynak.

Olyan eljárás találtak az "Év feltalálója 2007" díjjal kitüntetett magyar kutatók, amely során a biodízel minden egyes molekulája üzemanyaggá alakul - mondta a feltalálócsapat egyik tagja, Boros Béla. A találmánnyal kilenc kiállításon tizenegy díjat kaptak.

A szakember kifejtette: a növényi olajokból gyártott biodízeleknek 16-20 százaléknyi veszteségük van, és a visszamaradó anyagok környezetszennyezők. Céljuk az volt, hogy olyan gyártási eljárást alkossanak, amelynek során nem keletkezik veszteség - tette hozzá Boros Béla.

A gazdasági oldalt nézve 10 százalék a nyereség, míg a környezeti részt nézve elmondható, hogy 40-50 százalékkal kevesebb korom kerül a környezetbe - hangsúlyozta a feltaláló.

Nem könnyű tovább vinni a találmány ügyét, mert nehéz a gazdasági helyzet, és egyelőre nem kapták meg a remélt támogatásokat - közölte Boros Béla.

Hat külföldi céggel tárgyalnak, de a társaságok kizárólagosságot kérnek, noha a feltalálók úgy vélik, a tudás egyetemes, és nem lehet kisajátítani - fejtette ki a feltaláló.

A szakember hozzátette: azt kívánják elérni, hogy a találmány nemzetközi védettséget nyerjen.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa