eur:
394.5
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Furcsa tumor miatt halhat ki az erszényes ördög - felkavaró képek

Különös daganatos betegség tizedeli a Tasmániában őshonos erszényes ördögöket. A kutatók szerint az állatok harapással terjesztik egymás között a kórt, amely néhány éven belül kihalásukhoz vezethet.

A kutatók szerint a kór tíz-tizenöt éven belül kihalhat a különleges ragadozó, az erszényes (tasmán) ördög, ha nem avatkoznak be. Ezért most összegyűltek a szigetországban, hogy megvitassák a lehetőségeket.

Az elmúlt évtizedben erszényes ördögök tízezrei pusztultak el egy furcsa daganatos betegségben. A tumorok az állatok pofáján jelennek meg és növekednek akkorára, hogy már a táplálkozást is lehetetlenné teszik.

Legtöbbjük elhullik

A fertőzött állatok kilencven százaléka elpusztul, ez pedig súlyos visszaesést jelent az állományukban, a számuk pedig tovább csökken.

A környezetvédelmi szervezetek négy kolóniát ausztrál állatkertekbe vitték a szigetről, hogy ellenőrzött körülmények között figyelhessék meg őket.

Azt egyelőre nem tudják, mi okozhatja a megbetegedéseket, de a tudósok szerint valószínű, hogy harapással terjesztik egymás között. Ez azért is lehetséges, mert köztudott, hogy az erszényesek harc és udvarlás során gyakran megmarják egymást, így rákos sejteket továbbítanak egymás szervezetébe.
Hatalmas sebek

A sérült erszényes ördögök meglehetősen groteszk látványt nyújtanak, hiszen a daganatok hatalmasra nőnek a pofájukon és a nyakukon, amelyek néha kifelé tolják az állatok fogait az állkapcsukból vagy szemüket a gödréből.

<

Beteg a tasmán ördög (fotó: Australian Wildlife Health Network)

A daganatok növekedése akadályozza az állatok táplálkozását is, amelyek így lesoványodnak, és általában tíz hónappal megbetegedésül után elpusztulnak.

Gyenge lehet a védekezőképességük


Létezik egy kutyákat sújtó rákos betegség is, amelyről úgy vélik, hogy ugyanúgy terjed, mint amely az erszényes ördögöket tizedeli, ám a kutyák immunrendszere meg tud birkózni a rosszindulatú sejtekkel.

Az erszényes ördögök egyedei között azonban szoros a rokoni kapcsolat és nem túl nagy a genetikai változatosság. Lehetséges, hogy immunrendszerük éppen ezért nem elég erős ahhoz, hogy legyőzze a betegséget.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×