eur:
394.88
usd:
370.48
bux:
65195.84
2024. április 19. péntek Emma

Fontos lépés a szívelégtelenség gyógyításában

Kutatók először tudták szabályozni azt az enzimet, amely a szívnagyobbodásért tehető felelőssé, és szívelégtelenséget okozhat.

A szívelégtelenség több fajtájában a szívben olyan anyagok  termelődnek, amelyek normális esetben csak a magzati szívben fordulnak elő.

A kutatók ezt a tényt ismerték, de az okát nem tudták, és most fordult elő először, hogy szabályozni tudták a folyamatot.

A pennsylvaniai orvosi egyetem kutatói egereken végzett kísérletek során felfedeztek egy enzimet a magzati szívsejt fejlődése során, ami a szívsejtek nagyobbodását, növekedését szabályozza.

Az embrió fejlődése során a HDAC nevű enzim "kapcsolóként" működik, így határozza meg a sejtek szaporodását.

Ha ez az enzim később, már felnőttkorban ismét működésbe lép, a szívsejtek nagyobbá válnak, mivel új sejteket már nem tud létrehozni a szerv, ez pedig szívelégtelenséghez vezethet.

A kísérlet során a szívelégtelenségben szenvedő egereket HDAC-gátlóval kezelték, így megelőzték a folyamat súlyosabbá válását.

Az enzimet gátló szereket azonban még tesztelni kell, mivel fennáll a veszélye, hogy más problémákat okoznak a szervezetben.

A Brit Szívalapítvány szóvivője, Judy O'Sullivan szerint nagyon fontos eredmény született, amely a szívelégtelenség és a szívnagyobbodás gyógyítására lehet hatással, bár még korai jóslatokba bocsátkozni, hogy mikor kezdhetik ezt alkalmazni a gyógyászatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×