Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szenzáció: új pingvinfajt fedeztek fel!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Manapság, amikor általában csak egy-egy állatfaj kihalásáról szólnak a tudósítások, jó hírnek számít egy új faj feltűnése. Pierre Jouventin 25 éve harcol azért, hogy elismerjék: az általa felfedezett pingvinek külön fajt alkotnak.

A francia fennhatóság alatt álló, két dél-indiai szigeten él pár ezer kis pingvin, amelyek egy francia ornitológus szerint külön fajt alkotnak.

Pierre Jouventin először negyedszázada vetette fel, hogy a madarak eltérnek a körülöttük élő több millió sziklaugró pingvintől, de egészen mostanáig a tudomány elutasította álláspontját.

Az ornitológus, tudós és filmkészítő francia elsősorban arra alapozta véleményét, hogy a pingvinek társkereső hangja mélyebb, mint unokatestvéreiké és a sziklaugró pingvinekre jellemző gyönyörű, tollas szemhéjuk hosszabb és bozontosabb, mint a többieké.

A 63 éves Pierre Jouventin elméletét az ornitológusok egészen mostanáig elutasították, ám a Molekuláris Ekológia című tudományos lap következő számában megjelenő cikkében a tudós DNS-tesztekkel bizonyítja igazát.

"Érdekes felfedezés, hiszen az ember nem mindennap talál ekkora méretű új madárfajt" - fejtegette a francia ornitológus, aki szerint felfedezése segítheti az állatok túlélését is.

Miután hamarosan hivatalosan is önálló fajként ismerik el őket, alacsony létszámuk miatt azonnal a kihalásra ítélt fajjá nyilvánítják őket, így befogásuk és a tojásaikkal történő kereskedés törvénybe ütköző cselekedetnek számít majd.