eur:
392.51
usd:
367.59
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Dénes Ferenc: Magának tartja fenn a bevételeket az UEFA

Dénes Ferenc: Magának tartja fenn a bevételeket az UEFA

Az Európai Labdarúgó Szövetség állja a franciaországi Európa-bajnokság költségeinek jelentős részét, ugyanakkor a szervezet igényt tart a bevételek többségére is - mondta az InfoRádiónak Dénes Ferenc sportközgazdász. A beszélgetést teljes terjedelmében péntek este hat órától az InfoRádió Aréna című műsorában hallgathatják meg.

Dénes Ferenc kiemelte, az Európa-bajnokság pénzügyei nagyon furcsa és összetett számítást igényelnek: kiadási, bevételi oldal, gazdasági hatások, a kalkulációk szerint nagyjából hárommilliárd euró mozog majd. A bevételek megoszlása is érdekes „játék”.

„Minden jog az UEFA-é, ő szed minden bevételt, amit ő oszt szét az érintettek között. Egy bevételi forrása van a rendezőknek: a helyi szponzorokat ők gyűjthetik, de az is korlátozva van, hány lehet milyen megjelenésekkel. Természetesen az UEFA óriási összeggel támogatja a szervezést, a nagy részét le is fedik ezek a pénzek, de a beruházásokat a rendező országnak kell megoldania” - mondta a sportközgazdász.

Dénes Ferenc megjegyezte, anyagilag akkor sikeres egy labdarúgó Európa-bajnokság, ha hosszú távon, megmutatható módon olyan gazdasági hatást jelent, ami megtéríti a versenyhez kapcsolódó költségeket. A sportközgazdász hozzátette, plusz a társadalmi hatásai, nemcsak jóérzés tekintetében, hanem a későbbiek során ebből ténylegesen is pénzt tud csinálni egy adott társadalom.

Arról, hogy Franciaország számára gazdaságilag mekkora kihívást jelent egy ilyen esemény megrendezése, Dénes Ferenc úgy fogalmazott: „2015-ben a francia sportkormányzat meghirdette a sport évtizedét. Nagyon tudatosan felépített a sportpolitikájuk, amit érdemes megfigyelni és eltanulni."

Hozzátette, három év alatt tucatnyi világversenyt rendeznek.

A sportközgazdász kifejtette: a tudatos építkezés célja, hogy „2024-re odaérjenek a párizsi olimpiához. A turisztikai háttér és infrastruktúra adott, hiszen komoly turisztikai célállomás, ennek minden előnyével – a közlekedéssel, a szálláskapacitással, a vendéglátóipari egységekkel -, amit nyilván mindig kell egy kicsit pofozgatni, fejleszteni. Megvan a tudás, és fontos kormányzati cél az is, hogy a sport évtizede bemutassa: a szervezési, rendezési know-how rendelkezésre áll. Ha egymás után rakosgatjuk ezeket és be tudják húzni az olimpiát, akkor az nagyon komoly társadalmi és gazdasági hatással lesz Franciaországra” – fűzte hozzá Dénes Ferenc.

A beszélgetés teljes terjedelmében péntek este hat órától az InfoRádió Aréna című műsorában hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×