eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma
A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság kezdetéig hátralévő időt számláló hivatalos óra a katari fővárosban, Dohában 2022. november 11-én, kilenc nappal a Katar-Ecuador nyitómérkőzés előtt.
Nyitókép: MTI/AP/Haszan Ammar

Az angoloknak bombajó a sorsolása – de nem bíznak bennük

A fogadóirodák elsősorban a brazilok és a franciák sikerére tippelnek, az elemzők egy része úgy véli, ez éppen olyan kiegyensúlyozott világbajnokság lehet, mint volt, például, a 2018-as. Négy éve, Oroszországban, négy európai válogatott szerepelt az elődöntőben. De mi lesz most?

Korábban – egészen 2014-ig – meghatározó volt, hogy melyik földrészen rendezik a világbajnokságot. Alapesetben: Európában vagy Amerikában. A mi kontinensünkön, egyetlen kivétellel, hiszen 1958-ban, Svédországban, a brazilok nyertek, mindig európai csapat győzött.

Amerikában (Észak-, Közép- vagy Dél-Amerikában) a 2014-es tornáig csak dél-amerikaiak. Aztán nyolc éve a németek nyertek, így, most már mindkét „tábornak” akad egy „idegenbeli” győzelme. Mint ahogyan akad egy „semleges pályán” elért is: 2002-ben, Ázsiában Brazília, 2010-ben, Afrikában Spanyolország győzött. Vajon a második ázsiai világbajnokságon is marad a dél-amerikai győztes?

A mostani speciális körülmények alkalmasint sem a dél-amerikaiak, sem az európaiak számára se előnyösek. A menetrend, mármint az, hogy november 20. és december 18. között zajlik a világbajnokság, mindenki számára egyformán hátrányos, hiszen a legesélyesebb hét-nyolc válogatott minden kulcsjátékosa valamelyik európai topbajnokságban játszik.

A brazilok minden torna előtt favoritok, azok voltak 1970 és 1994 között is, amikor nem nyertek, s azok 2002 óta, amióta megint nem nyernek. Az első világbajnoki címük óta (1958) két diadal között 24 év volt a leghosszabb idő, 1970 és 1994 között nem nyertek. Most, ha nem térnek haza Katarból világbajnokként, legalább olyan hosszú lesz a várakozás, hiszen megint csak 24 év nyerhetnek ismét.

Ugyanakkor ez csupán játék a számokkal. A hazai rendezésű torna kivételével 2002 óta még az elődöntőbe sem jutottak. Most Alisson, Neymar és Vinícius Júnior kivételével nincs világklasszisuk, vagy inkább olyan, akit mindenképpen a világ legjobb ötjébe tartozik a maga posztján, de az is tény, hogy a futballisták piaci értékét tekintve (1,14 milliárd euró) kizárólag az angolok kerete értékesebb (1,26 milliárd).

A franciák 2016-ban Eb-ezüstérmesek voltak, 2018-ban világbajnokok, de 2021-ben a nyolcaddöntőben kiestek a svájciak elleni tizenegyespárbajban. Ugyanakkor a 2014-es, németek elleni 0-1 óta immár három tornán veretlenek maradtak. A keretük a harmadik legerősebb, de nem volt gondmentes a felkészülések, a tervezett keretből Kimpembe, Nkunku, Pogba, Kanté is megsérült, s talán Fofana is kerettag lett volna, ha egészséges. A rajt előtt pedig Karim Benzema is kényszerűen kivált, haza kellett utaznia.

A legértékesebb az angolok kerete, övék az egyedüli válogatott, amely a 2018-as vb-n és a 2021-ben játszott 2020-as Eb-n is a legjobb négy közé jutott – mégsem bízik bennük sem a saját sajtójuk, sem a média. Túl mély nyomokat hagyott mindenkiben a gyenge Nemzetek Ligája-szereplés.

Ugyanakkor egyáltalán nem rossz a sorsolásuk. Ha meg tudják nyerni a csoportjukat (az amerikaiak, az irániak és a walesiek előtt), s az A csoport élén a hollandok végeznek, a Katar, Szenegál, Ecuador alkotta trió egyikével játszanak a legjobb 16 között, már a negyeddöntőért. Ott már jöhetnek (a papírforma szerint) a spanyolok, a németek, a belgák vagy a horvátok, de még ez sem kilátástalan.

Összehasonlítva azzal, hogy a brazilok már a nyolcaddöntőben a portugálokkal vagy az uruguayiakkal találkozhatnak, vagy, hogy a nyolcaddöntőben belga–német, belga–spanyol, horvát–német, vagy horvát–spanyol meccs is lehet.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×