eur:
394.02
usd:
368.09
bux:
65732.34
2024. április 23. kedd Béla
Szaranszk, 2018. június 19.Japán szurkolók, mielőtt megkezdődik a Kolumbia - Japán mérkőzés az oroszországi labdarúgó-világbajnokság H csoportjának első fordulójában a szaranszki Mordovia Arénában 2018. június 19-én. (MTI/EPA/Erik S. Lesser)
Nyitókép: Erik S. Lesser

Ragadós a tisztaságmániás japán drukkerek példája

Őrülten szurkoltak csapatuknak a japán focidrukkerek a vébén, aztán valami olyat tettek, ami szabályos sokkot okozott. A szenegáliak is követték példájukat, kérdés, hogy másokat is megfertőz-e a sajátos vírus.

A japán drukkerek megint olyat tettek, ami megdöbbentette a futball vb-t figyelemmel kísérő közvéleményt. Nem, nem támadtak rá és nem verték össze a rivális szurkolótábor tagjait, hanem vicces jelmezeikben szépen végig ugrabugrálták Kolumbia elleni mérkőzésüket – amelyet a csapat 2-1-re megnyert – majd azzal ünnepelték a meglepetést, hogy feltakarítottak maguk után.

Az interneten videók jelentek meg arról, ahogy a japánok elővették a velük hozott szemeteszsákokat, végigmentek a széksorok között és összeszedték a szurkolás idején keletkezett szemetet.

Az egyik felvételt egy, az ellenféllel barátkozó kolumbiai drukker készítette, akivel a látottak egy időre elfeledtették a piros lap után elszenvedett váratlan vereséget.

„Ez nemcsak a futballkultúra, de általában a japán kultúra része” – magyarázta Scott McIntyre, a Japánban élő futballújságíró a BBC-nek.

„A japánoknak fontos, hogy minden teljesen tiszta legyen és ez igaz a sporteseményekre és így a futballra is” – tette hozzá.

A Kék Szamurájok néven is emlegetett tábor nem először okozott kellemes meglepetést a vendéglátóknak. Az előző vébén, Brazíliában is tisztogatásba kezdtek a szektorukban.

A BBC idézte Scott Northot, az Oszakai Egyetem szociológia professzorát is. Mint az oktató elmondta, a tisztaságra gyerekkorukban tanítják meg a japánokat. Az iskolákban a gyerekek takarítanak és így ez a viselkedés beépül az emberek mindennapjaiba.

Úgy tűnik, a japánok példája valamennyire ragadós: a nyugat-afrikai Szenegál válogatottjának szurkolói szintén kitettek magukért, és összeszedték a meccs idején keletkezett szemetet.

Japánhoz hasonlóan Szenegál is megnyerte első mérkőzését – igaz ebben a lengyelek sokkoló baklövései is segítették őket.

Az orosz rendezésű vb-n 15 ezer önkéntes dolgozik és sokan közülük takarítanak. Vasárnap lehet, hogy pihenhetnek egy kicsit, ugyanis a világ legtisztább szurkolói töltik majd meg Jekatyerinburgban a stadiont, amikor Japán megmérkőzik Szenegállal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×