eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Moszkva, 2018. június 20.A portugál Cristiano Ronaldo (k) és a marokkói Mehdi Benatia (b) az oroszországi labdarúgó-világbajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Portugália - Marokkó mérkőzésen a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. június 20-án. (MTI/EPA/Peter Powell)
Nyitókép: Peter Powell

A 1-0 az idei nyár slágere

Három mérkőzés, három 1-0-s siker a labdarúgó-világbajnokság szerdai mérlege. A három gólt a Real Madrid (Cristiano Ronaldo), a Barcelona (Luis Suárez) és az Atlético Madrid (Diego Costa) játékosa szerezte. Ez az eredmény a „sláger” Oroszországban, már eggyel több volt belőle húsz mérkőzés alatt (9), mint a teljes 2014-es Mundial hatvannégy találkozója alatt összesen. Ugyanakkor az 1954-es világbajnokság óta először fordult elő, hogy a vb első 20 mérkőzésének mindegyike hozott gólt.

A portugál válogatott a vártnál nehezebben gyűrte le a marokkóiakat. A mérkőzés egyetlen gólja már a negyedik percben megszületett, Cristiano Ronaldo fejelte. Az aktuális aranylabdás a negyedik percben a negyedik gólját fejelte, a negyedik módon gólt szerezve. A spanyolok ellen rúgott egyet büntetőből, majd egyet szabadrúgásból, köztük pedig egyet akcióból. Újabb góljával immár ő az európai országok válogatottsági gólrekordere (85), Puskás Ferencet megelőzve (84).

Ahogyan az első mérkőzése után, ismét ő kapta a meccs emberének járó elismerést, ami – ha nem gondoljuk azt, hogy mindig a mérkőzést eldöntő játékost kell kitüntetni – legalább annyira járt volna a nagyszerűen védő Ruí Patriciónak. Neki volt köszönhető, hogy

a portugálok, 2010 óta először, kapott gól nélkül zártak egy vb-mérkőzést.

A portugál mezőnyjátékosok (Cristiano Ronaldo kivételével) az eddigi két meccsük alatt éppen úgy elmaradtak a várakozástól, mint az Európa-bajnokságon játszott első két találkozójukon, az izlandiak, majd az osztrákok ellen. (Mint tudjuk, utána megnyerték a tornát, a döntő nagy részében Ronaldo nélkül futballozva.) A marokkóiak nem játszottak rosszul, de minden helyzetet kihagytak. Második vereségükkel kiestek, ők a torna első búcsúzói.

A csoport másik két csapata, a spanyol és az iráni ugyancsak egygólos mérkőzést vívott Kazanyban. Cristiano Ronaldóhoz hasonlóan ugyancsak az a játékos szerezte a gólt, aki az első körben is csapata legjobb gólszerzője volt. Diego Costa a portugáloknak lőtt duplája után az ázsiaiak hálójába is betalált. Szerencséje volt: labdája rápattant a védőjére, Ramin Rezaeianra, majd róla vissza, így surrant a sarokba. Válogatottbeli pályafutása során most először szerzett három gólt öt nap alatt. Az irániak tizenkilenc veretlen tétmérkőzés után kaptak ki.

Egy nagyszerű statisztika szerint 1966 óta – azóta mérik – mindössze egyszer fordult elő, hogy egy csapat kevesebb sikeres passzt adjon, mint most az irániak az első félidőben. Az is az iráni válogatott volt, 2014-ben.

A spanyolok több mint 80 százalékban birtokolták a labdát az első játékrészben.

Az irániak a második félidőben szereztek egy gólt Szaid Ezatolahi révén. Az asszisztens beintette a lest, a játékvezető a videobíróval megerősíttette.

Ez volt a nap harmadik 1-0-s eredménye, korábban mindössze két olyan vb-nap volt az elmúlt 88 évben, amelyen három mérkőzés is 1-0-ra végződött: 1982. június 25. és 2010. június 23.

A B-csoport két mérkőzése között volt időben az A-csoport negyedik találkozója, az Uruguay–Szaúd-Arábia mérkőzés. A Celeste 1-0-ra győzött, a mérkőzés egyetlen gólját, nagy kapushiba után, az éppen a századik válogatottságát ünneplő Luis Suárez szerezte. Ő az első uruguayi futballista, aki három világbajnokságon is gólt szerzett. Gólja rögzített játékhelyzet után született, miként a torna első 44 góljából összesen 25. A szaúdiak valamelyest talpra álltak az oroszok elleni 0-5 után, de minden bizonnyal övék a harminckettes mezőny leggyengébb csapata. Övék a második kieső csapat a marokkói után, következésképpen a csoportból immár matematikailag is továbbjutott mind az orosz, mind az uruguayi válogatott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×