eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Vas Kata Blanka, az SD Worx csapat magyar versenyzője a négyszakaszos svájci World Tour női profi országúti kerékpáros körverseny második, St. Gallen és Abtwil közötti 25,7 kilométeres szakaszán 2023. június 18-án. A 21 éves versenyző megnyerte az előző napi első szakaszt.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

Vas Blanka tizedik az országúti kerékpáros vb-n

Az olimpiai negyedik Vas Blanka szombaton tizedik lett a zürichi országúti kerékpáros világbajnokság női mezőnyversenyében, az aranyérmet címét megvédve a belga Lotte Kopecky szerezte meg.

A rajt előtt a svájci válogatott tagjai álltak az első sorba, ezzel emlékeztek a csütörtöki junior mezőnyversenyben bukott és pénteken elhunyt 18 esztendős Muriel Furrerre, akinek a családja kérte, hogy a tragédia ellenére a tervezettek szerint folytatódjon a világbajnokság.

Nem ideális körülmények között, szélben, 11 fokban és esőben vágott neki Usterből a nőknél nagynak számító, 193 bringást felvonultató mezőny a Zürichig tartó 154,1 kilométer hosszú, 2384 méter szintemelkedést tartalmazó távnak. Ott volt a rajtnál az országúton több mint három év, 1196 nap után újra versenyző 2014-es világbajnok francia Pauline Ferrand-Prévot, aki a párizsi olimpián még hegyikerékpárban nyert aranyérmet.

A zürichi körözés megkezdésénél a két magyar induló közül a 18 esztendős Greman Szonja már nem volt a mezőnyben, majd ki is szállt a versenyből. Az U23-as világbajnok Vas viszont kiválóan helyezkedett, először 48 kilométerrel a cél előtt, a körpálya leghosszabb emelkedőjének utolsó előtti mászásakor szakadt le, de később visszaért.

A záró kört egy négyfős boly kezdte meg egyperces előnnyel a favoritok - Vast magában foglaló - csoportja előtt, az első kvartettben tekert a háromszoros vb-aranyérmes, a párizsi olimpián ezüstérmes holland Marianne Vos. Erre a csoportra zárkóztak fel öten a holland válogatott több esetben érthetetlen taktikájának eredményeként, köztük az előzetesen legnagyobb esélyesnek tarott, szintén holland Demi Volleringgel.

A többször szétszakadó és összeálló csoportban végül hatan harcoltak az aranyéremért, a kiscsoportos sprintben a papírformának megfelelően Kopecky volt a leggyorsabb, aki Vos 2013-as címvédése után tudott ismételni. Második az időfutamban bronzérmes amerikai Chloé Dygert, harmadik a Giro d'Italia-győztes olasz Elisa Longo Borghini lett.

Vas az üldözőcsoporttal háromperces lemaradással ért célba, a tizedik helyért zajló sprintben ő bizonyult a leggyorsabbnak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×