eur:
382.02
usd:
354.16
bux:
58424.86
2023. december 8. péntek Mária
Szalai Ádám, a magyar válogatott játékosa a Magyarország - Írország barátságos labdarúgó-mérkőzés előtt Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 8-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Orbán Viktor: a térdelősdivel a legkevésbé sem szimpatizálok

"Ha belegondolnak, hogy milyen nehéz együtt élnie egy országnak a saját rabszolgatartó múltjával, láthatjuk, hogy ez egy komoly morális teher" - fogalmazott a miniszterelnök a Kormányinfón, újságírói kérdésre válaszolva.

Kihasználták az újságírók, hogy az egykor igazolt labdarúgó, a futball ügyében gyakran megnyilvánuló miniszterelnök váratlanul megjelent a csütörtöki Kormányinfón, így Orbán Viktor a magyar-ír felkészülési mérkőzés elején történtekről is kapott kérdéseket.

Ismert, a rasszizmus elleni tiltakozás jegyében több válogatott is féltérdre ereszkedve kezdi manapság a mérkőzéseit, ám a magyar labdarúgó-válogatott Írország ellen kedden nem tett így, egységesen a mezeken kötelezően megjelenő UEFA-jelölésre mutatott Marco Rossi legénysége, amelyen a "mondj nemet a rasszizmusra" felirat szerepelt. Az ír csapat térdre ereszkedésére viszont a magyar drukkerek kifütyüléssel reagált, amelynek "utóélete" lett külföldön.

"Határozott véleményem van" - kezdte Orbán Viktor. "Ezzel a térdelősdivel a legkevésbé sem szimpatizálok. Szerintem

semmi helye az ilyesminek a sportpályákon,

a sport másról szól. Egyébként is az ilyen gesztusoknak az értelme kultúrafüggő."

Úgy érzi, valószínűleg a magyarok egészen másként gondolkodnak az efféle kulturális gesztusokról, "mint ezek szerint a britek vagy az írek". Szerinte a magyar kulturális hagyományban három összefüggésben engedhető meg a térdre ereszkedés:

  • az Isten előtt,
  • a haza előtt,
  • a szerelme előtt a szerelme keze megkérésekor.

A sportolóktól a kormányfő álláspontja szerint csak az elvárható, hogy harcoljanak, győzzenek, és "állva haljanak meg".

Azt is igaznak tartja ugyanakkor, hogy "nem véletlenül terjed ez a gesztusrendszer ilyen gyorsan".

"Történelmi megfontolás van mögötte. Ha megnézzük, hogy kik találták ezt ki, akkor azt látjuk, hogy volt rabszolgatartók.

Mi alapvetően nem látjuk ennek a súlyát vagy a terhét, mert Magyarország sosem volt rabszolgatartó ország.

De ha belegondolnak, hogy milyen nehéz együtt élnie egy országnak a saját rabszolgatartó múltjával, láthatjuk, hogy ez egy komoly morális teher" - fejtegette.

Ennek a tehernek az elhordozásában azonban Magyarország - mint fogalmazott - "nem tud segíteni, hiába hozzák fel ezt a terhet a futballpályára".

Későbbi kérdésre reagálva Orbán Viktor

provokációnak

nevezte a féltérdre ereszkedést, a vendég országnak ugyanis tiszteletben kellene tartania az "otthon lévők" hagyományait. A szurkolói kifütyülésről pedig azt mondta, "a szurkolók nem mindig a legelegánsabb formát választják" a tiltakozáshoz, de "meg kell értenünk az okát".

Orbán Viktor még azt is megjegyezte, "sok sikert" kíván a rasszizmus ellen a féltérdre ereszkedéssel küzdőknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×