eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az első helyen végzett Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője (j) és a második helyen végzett brit csapattársa, Lewis Hamilton a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Osztrák Nagydíjának időmérő edzése után a spielbergi pályán 2020. július 4-én. A futamot július 5-én rendezik.
Nyitókép: MTI/AP/Getty/Mark Thompson

Lewis Hamilton Isztambulban megint elvehet egy fontos rekordot Michael Schmumachertől

Vasárnap délután már hétszeres Forma-1-es világbajnoknak mondhatja magát a brit Lewis Hamilton, ha a Török Nagydíjon legfeljebb 7 ponttal szerez kevesebbet mercedeses csapattársánál, a finn Valtteri Bottasnál.

A magyar idő szerint délelőtt 11 óra után kezdődő isztambuli futam kilenc és fél év elteltével kapott újra helyet a versenysorozatban. Vámosi Péterrel, a Racingline.hu főszerkesztője szerint kellően trükkös pálya, szeretik is a versenyzők emiatt, ő maga furcsállta is, hogy kikerült a versenynaptárból, az isztambuli nyolcas kanyar egészen kivételes.

A hetedik világbajnoki címéhez nagyon közel álló Lewis Hamilton itt futotta egyik legemlékezetesebb versenyét, még a Forma–2-ben ment végig hátulról a mezőnyön, idézte fel a szakértő. Vámosi Péter izgalmas versenyt vár Isztambulban, a két Mercedes-versenyző párharcáról szól majd a hétvége, a finn

Valtteri Bottasnak nyolc ponttal kell többet szereznie a brit címvédőnél ahhoz, hogy ne ezen a futamon dőljön el a világbajnokság.

Ha Bottas Hamilton előtt nyerné meg a futamot, akkor a leggyorsabb körért járó pluszpontra is szüksége lenne ahhoz, hogy maradjon még esélye a világbajnoki címre, igaz, akkor már csak nagyon kevés. Mondjuk most sincs sok.

Vámosi Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőny nagy része nem ismeri a törökországi pályát, hozzátette ugyanakkor, hogy ez Imolában sem okozott nagy gondot. A szakíró szerint bármilyen pályán versenyeznek is, most akkora a Mercedes fölénye, hogy szélsőséges körülményeknek kell lenniük ahhoz, hogy ne az ő két pilótájuk dominálja a futamot.

Az MTI felvezetésében azt írja, sorozatban negyedik, összesen hetedik világbajnoki címét nyerheti meg vasárnap Lewis Hamilton a Török Nagydíjon. A törökországi pálya részben a koronavírus-járvány következményeként kapott újra lehetőséget a rendezésre, a pandémia miatt később, csak júliusban elkezdett szezon 14. futamát bonyolítják le most itt. A jelenlegi mezőnyben három pilóta van, aki nyert már Török Nagydíjat: 2005-ben az első isztambuli viadalon Kimi Räikkönen diadalmaskodott, 2010-ben Hamilton, 2011-ben pedig a négyszeres vb-győztes Sebastian Vettelt intették le elsőnek.

Ha Hamiltonnak sikerül a címvédés, akkor ebben a mutatóban is beéri a legendás német Michael Schumachert, az egyetlen versenyzőt az F1 történetében, aki hét vb-elsőséggel rendelkezik.

A 35 éves Hamilton az elmúlt évtizedben sorra állította be, majd döntötte meg a rekordokat, legutóbb a futamgyőzelmek számát tekintve előzte meg Schumachert, aki 91 sikerrel zárta pályafutását, míg a brit most 93-nál jár. Hamilton a pole pozíciók tekintetében óriási fölénnyel vezeti az örökranglistát, jelenleg 97 rajtelsőség szerepel a neve mellett, ebben a rangsorban Schumacher 68-cal a második.

Az idei esztendőben komoly ellenfele nem nagyon akadt Hamiltonnak, egy-egy futamon a holland Max Verstappen (Red Bull) ugyan meg tudta szorongatni, de a brit világbajnoknak elsősorban csapattársát, a finn Valtteri Bottast kellett legyőznie. A Hamilton-Bottas páros konstruktőri vb-győzelemig repítette a Mercedes istállót, amely sorozatban hetedszer diadalmaskodott a csapatok között.

Hamilton a Török Nagydíj előtt 85 pontos előnnyel vezet az összetettben, ebből 78-nak kell megmaradnia ahhoz, hogy a brit megvédje a címét három versennyel a szezon zárása előtt. Pontegyenlőség esetén az idénybeli futamgyőzelmek száma dönt, ebben a tekintetben azonban Bottas már nem tudja utolérni hatszoros vb-győztes márkatársát.

A Török Nagydíj időmérő edzését szombaton 13 órakor rendezik, míg az 58 körös verseny vasárnap magyar idő szerint 11.10 órakor rajtol el. A hétvége eseményeit az M4 Sport élőben közvetíti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×