eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Sportpszichológus: most mindenki zokogja ki magát!

Az élsportolóknak sok szempontból próbatétel az olimpia halasztása, támogatásra szorulnak ebben a helyzetben, de a karantén idejét például mentális tréningekre is használhatják – hangsúlyozta az InfoRádiónak Lénárt Ágota sportpszichológus.

Még soha, semelyik sportolóval nem történt ilyen, így alapvetően ha várható is volt a végén, hogy elhalasztják az olimpiát, azért az idei év egészét tekintve nyilvánvalóan készületlenül érte az olimpikonokat a tokiói játékok elhalasztása; mint Lénárt Ágota sportpszichológus, a Testnevelési Egyetem tanszélvezetője az InfoRádióban elmondta, a "megküzdési stratégiákat" eddig még nem kellett alkalmazniuk.

"Az csak egy dolog, hogy nem tudni, mikorra helyezik át az olimpiát, amit a japánok azért remekül meg fognak oldani, de

a sportoló egzisztenciális vagy magánéleti kérdései nagyon erősen bekúsznak ebbe a történetbe.

Vannak, akik az olimpia után akarták abbahagyni, az ő többségük most szerintem folytatni fogja" – hozta fel a sportpszichológus.

Lénárt Ágota szerint a támogatás is külön kérdés, hisz mindenkinek új szponzori szerződéseket kell majd kötnie, és a Magyar Olimpiai Bizottság is változtatni kényszerül most a támogatások, a felkészülés rendszerén. A sportszakmai oldal azonban a legsúlyosabb.

"Képzeljük el az olimpiát egy 4000 magas hegyként, amelyen a sportolók már 3500 méter magasan voltak. A hegyről sem lehet egy pillanat alatt lejönni, a felkészülést is teljesen át kell alakítani. Biztos vagyok benne, hogy az edzések, a szakmai programok újratervezése, a terhelés-élettani vizsgálatok és az ehhez kapcsolódó mérések, amelyek megalapozzák a jó felkészülést, most előtérbe kell hogy kerüljenek. Senki nem készült fel még egy év alatt egy olimpiára úgy, hogy már háromnegyedrészt ott volt."

Úgy látja, a sportolóknak most ki kell zokogniuk magukat, majd végig kell gondolniuk, mi lesz az ő sorsuk; nagyon fontos lesz az ő közegük támogató jelenléte.

Ami miatt viszont ajándék az egy év, az

a mentális felkészítés előtérbe helyezése,

meg lehet tanulni az autogén tréninget, a mentáltréninget, a figyelemfókuszálást, a különböző taktikákat, stratégiákat és a mozgásokat ki lehet elemezni, nem beszélve a lelki feltöltődésről.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×