eur:
392.73
usd:
365.88
bux:
66626.48
2024. április 26. péntek Ervin
A 2018-2019-es labdarúgó Európa-liga trófeája a tizenhatoddöntőbe került 32 csapat párharcainak sorsolásán az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA nyoni székházában 2018. december 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

A politika beleavatkozik még az Európa Liga döntőjébe is

Ma este Bakuban győztest avatnak az Európa Liga 2018–2019-es kiírásában. Az esetleges sikerrel a következő szezonbeli BL-indulását is megváltó Arsenal és a még veretlen, a MOL Vidi FC-vel a főtáblán azonos csoportban szerepelt, s így Budapesten is vendégeskedő Chelsea játssza a finálét. A „tiszta angol” döntő előtt téma a két csapat formája, kupamúltja, állapota, sőt Petr Čech búcsúja, Henrikh Mkhitaryan kényszerű távolléte, sőt még Maurizio Sarri jövője is.

A Chelsea bajnoki szereplésével kivívta a következő idénybeli Bajnokok Ligája-indulás lehetőségét, az Arsenal erről lemaradt. Az „ágyúsok” csak akkor vehetnek részt 2019 őszén a „királykategóriában”, ha legyőzik a városi riválist Londontól nagyjából 4000 kilométernyire, Azerbajdzsán fővárosában.

A hírek szerint több ezer szurkoló kísérte el a két csapatot a messzi Keletre, egy részük a közösségi médián keresztül adja tanújelét a csalódottságának a szállodája, ideiglenes lakóhelye állapota miatt.

A két edző közül az olasz Maurizio Sarri még soha, semmilyen nagy trófeát nem nyert meg, s egybehangzó angol sajtóhírek szerint az utolsó mérkőzésére készül a Chelsea-vel. (Mint ahogyan igaz lehet ez például Eden Hazard-ra.) A keddi edzésen meglehetősen frusztráltan viselkedett, csapkodott, vagdosott. Akadtak, akik szerint Gonzalo Higuaín és David Luíz összezördülése miatt, Sarri azt mondta, közel sem ez idegesítette, hanem hogy nem tudták gyakorolni a rögzített játékhelyzetek megoldását, mert az edzés nyilvános volt a média számára.

Ha így volt, s miért mondaná másként, hosszú évek óta ez lesz lesz az első kupadöntő, amely előtt a teljes edzésre beengedték az újságírókat.

Sarri jövője kétséges, a brit lapok szerint a kupagyőzelem sem mentené meg. Egyelőre nem mondhat mást, mint hogy szívesen maradna, szerződés köti a Chelsea-hez, de érdekes lenne tudni, hogy ha valóban a Juventus hívja, szíve szerint melyik munkát választaná.

Az Arsenalt irányító Unai Emeryt senki sem akarja elküldeni a klubtól, minden bizonnyal marad is, noha az ő neve is felvetődött a spanyol sajtóban, miután kiszivárgott, hogy Ernesto Valverdét meneszti a Barcelona. (A Marca szerint az ügy nem zárult még le, de legalább a jövő hétig várni kell az ezzel kapcsolatos bejelentésre. Egyébként Emery közel sem az első számú jelölt, két szövetségi kapitányt, a belgákat dirigáló Roberto Martínezt és a hollandokat vezető korábbi Barcelona-legendát, Ronald Koemant emlegetnek favoritként.)

Emery 2014 óta már háromszor megnyerte az Európa-ligát, mindannyiszor a Sevillával. Kétségtelen, hogy lényegesen nagyobb tapasztalata van az ilyesfajta nagy mérkőzések megvívásában, mint a nála 12 évvel idősebb, idén már hatvanéves Sarrinak.

Ugyanakkor, bár mindkét oldalon lesznek hiányzók, talán az Arsenal van ilyen szempontból a nehezebb helyzetben. Ramsey, Denis Suárez, Bellerín, Holding, Mkhitaryan biztosan hiányzik majd soraiból. A Chelsea-nél N’Golo Kanté játékáról a brit sajtó már lemondott, Maurizio Sarri azt mondta, ötvenszázaléknyi esély azért van a francia világbajnok szerepeltetésére. Mindazonáltal nagy meglepetés lenne, ha a közel egy hónapja sérült középpályás felépülne. Loftus-Cheek, Hudson-Odoi, Rüdiger és Ampadu biztosan hiányzik majd.

Eltiltott nincs, a felsoroltak sérültek, az örmény Henrikh Mkhitaryan kivételével. Az UEFA meglehetősen diszkréten közölte honlapján a csatár helyzetét: did not travel, nem utazott.

Alapvetésben igaz, de ennél azért színesebb a kép. Az örmények alapesetben a két ország miatti konfliktus miatt nem kapnak beutazó vízumot Azerbajdzsánba, Mindazonáltal szoros kivételek, például a sport miatt, voltak, 2015-ben részt vehettek örmény sportolók az Európa Játékokon. Ám ezúttal az érdekeltek úgy ítélték meg, hogy a futballista biztonsága nem lenne szavatolható, maradjon Londonban. (Mkhitaryan kapcsán nem ez az első ilyen eset, korábban, még a Borussia Dortmund tagjaként került már hasonló helyzetbe.)

Az Arsenalnál

nagy felháborodást váltott ki, hogy az egyik kulcsjátékos szerepeltetését a politika keresztülhúzza,

néhány játékos még azt is követelte az UEFA-tól, hogy vegye el a döntő rendezési jogát Bakutól, s a két londoni klub játsszon inkább a Wembley-ben. Erre nyilvánvalóan nem volt mód.

Mint ahogyan arra sincsen, hogy az Arsenal, ahogyan tervezte, kifejezze szimpátiáját a bemelegítésnél viselt mezekre írt névvel Henrikh Mkhtaryan iránt. Az UEFA határozottan megtiltotta ezt.

A várható kezdőcsapatok a szerda este magyar idő szerint este kilenckor kezdődő mérkőzésre.

  • Chelsea: Kepa – Azpilicueta, Christensen, David Luiz, Alonso – Kovačić, Jorginho, Barkley – Pedro, Giroud, Hazard.
  • Arsenal: Čech – Kolasinač, Koscielny, Papasztathopoulosz, Mustafi, Maitland-Niles – Xhaka, Torreira – Özil – Aubameyang, Lacazette.
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×