eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Cristiano Ronaldo, a Juventus játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája harmadik fordulójában, a H csoportban játszott Manchester United - Juventus mérkőzésen a manchesteri Old Trafford stadionban 2018. október 23-án. A találkozót az olasz csapat nyerte 1-0-ra idegenben.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Olaszok hihetetlen kalandjai Szaúd-Arábiában

Aligha szokványos eset, hogy egy Juventus- vagy egy Milan-szurkoló Szaúd-Arábiába megy el megnézni kedvenc csapata mérkőzését. Ahhoz, hogy az olasz futball trófeákban leggazdagabb két csapata egymás ellen játsszon Dzsiddában, az olasz szuperkupa kellett. A két gárda ma, magyar idő szerint este fél héttől megmérkőzik a trófeáért az Abdullah királyról elnevezett sportközpontban.

Sokkal kevésbé jelent kuriózumot, hogy a két olasz élcsapat gálamérkőzéseként is felfogható, szó szerint jól eladható finálét Itálián kívül rendezik. A mostanit is beleértve harmincegy kiírásból tizedszer rendezik Európán kívül az olasz szuperkupadöntőt. Szolgált már helyszínül az Egyesült Államok (Washington 1993, New Jersey 2003), Líbia (2002), Kína (Peking 2009, 2011, 2012 és Sanghaj 2015), valamint Katar (2014, 2016).Szaúd-Arábiában először dől el a serleg sorsa. (A mérkőzést a Sport 1 közvetíti, a felvezetés 17.45-kor kezdődik.)

Nemcsak általában a calcio serlegekben leggazdagabb két klubja mérkőzik egymással, hanem a szuperkupa legjobbjai is egyben. A Juve és a Milan is hétszer nyerte meg eddig a trófeát, a harmincegy kiírásból a kettőnek együtt tizenöt elsősége lesz, azaz majdnem minden másodikat a kettő közül valamelyik nyerte meg. (A listán az Inter következik utánuk öt diadallal, a Lazio négyszer, a Napoli és az AS Roma egyaránt kétszer, a Fiorentina és a Sampdoria egyszer győzött.) A Juve az utóbbi években, miután sorozatban nyeri a bajnokságokat, szinte állandó szereplője a szuperkupa-mérkőzésnek. Bajnoki egyeduralmához képest meglepő, hogy a legutóbbi négy kiírásból hármat is elveszített, igaz, kétszer „csak” tizenegyespárbajban kapott ki.

A Juve argentin csatára, a La Joyának becézett Paulo Dybala eddig három gólt szerzett a szuperkupadöntőkben, ezzel társgólkirály Samuel Eto’o, Alessandro Del Piero, Carlos Tévez és Andrij Sevcsenko társaságában. A mostani kerettagok közül kétgólos Giorgio Chiellini és Gonzalo Higuaín, érdekes, hogy a Milanhoz tartozó Pipita a Juve színeiben nem szerzett gólt szuperkupadöntőben, mindkét gólját még a Napoli tagjaként érte el. Egyáltalán nem biztos, hogy játszik ma, tekintve, hogy függőben van esetleges átigazolási ügye a Chelsea-vel. Mindazonáltal Gennaro Gattuso, a piros-feketék vezetőedzője szerint ott lesz Higuaín a pályán.

A szuperkupa presztízse továbbra sem magas Olaszországban, jellemző, hogy Massimiliano Allegri, a Juve edzője azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy leginkább azt szeretné, hogy ne legyen hosszabbítás a mérkőzésen, mert a hét végén már bajnoki mérkőzést kell játszani.

Mindkét klubnál nagy munkában vannak a vezetők is, hiszen zajlik az átigazolási időszak. A Milan szeretné megszerezni a Genoa nagyszerű félévet teljesítő lengyel csatárát, Krzysztof Piąteket, a Genoa kölcsön nem akarja adni a játékost és visszautasította a West Ham United 35 millió eurós ajánlatát, mivel legalább 40 millióra tartja értékes portékáját. Ha sikerül megszerezni, Piątek lesz a Milan második fontos és drága idei vétele az „új Kakà”, Paquetà után. Valószínű, hogy a 40 millió euró kifizetéséra a hajlandóság erősen függ attól, hogyan zárul a Chelsea-vel folytatott tárgyalás Higuaín ügyében. A Milan kiszemeltjei között szerepel a belga vb-bronzérmes, a Manchester Unitedben futballozó Marouane Fellaini is.

A Juventus állítólag pénteken jelenti be az Arsenal walesi középpályásának, Aaron Ramsey-nek a megszerzését. A torinói klub is tárgyal a Chelsea-vel, mégpedig balhátvédek cseréjéről. Rodrigo Londonba költözne, s érkezne helyette a MOL Vidi FC ellen Budapesten is látott Émerson Palmieri. De a Juve egy még nagyobb halra is vadászik: érdeklődik a Real Madridnál kegyvesztetté vált Isco iránt is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×