Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az orosz sportminisztérium szerint a WADA-nak a tényekhez kell tartania magát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az orosz sportminisztérium felszólította a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA), hogy vizsgálódása során tartsa magát a tényekhez és a bizonyítékokhoz.

"Nagy különbség van a médiában terjengő információk és a bizonyított tények között" - hangsúlyozta közleményében a minisztérium, ugyanakkor jelezve, a hétfőn közzétett WADA-jelentés segít Oroszországnak az eredményesebb doppingellenes küzdelemben.

A minisztérium állásfoglalásában leszögezte, a 350 oldalas vizsgálati anyag javarészt nem tartalmazott meglepetéseket. Az illetékesek tudatában voltak az Orosz Atlétikai Szövetségnél (VFLA) jelentkezett problémáknak, és meghozták a megfelelő intézkedéseket: a VFLA-nak új elnöke és főedzője lett, emellett megfiatalították az edzői stábot is.

A WADA-jelentés szerint az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul hétfőn felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, s közölte, az 1400 doppingminta megsemmisítése, amelyet felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt. Kedden a minisztérium már békülékenyebb hangnemet ütött meg: közölte, hogy követi a WADA szigorú előírásait, és nem avatkozik bele az Orosz Doppingellenes Ügynökség, illetve a moszkvai labor munkájába, mivel az csak a WADA-nak áll jogában.

A WADA vizsgálóbizottsága hétfőn a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az orosz tagszövetség és így közvetve az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amelynek elnöke, Sebastian Coe a hét végéig adott határidőt a helyzet tisztázására az oroszoknak.

A vizsgálati anyag továbbá örökös eltiltást javasol öt versenyzőre - köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára -, valamint négy edzőre és az orosz szövetség egyik munkatársára.